Altın neden ticarette tercih edilmiştir?

Altın: Binlerce yıldır insanlığın vazgeçemediği o sarı göz alıcı metal.

Altın neden ticarette tercih edilmiştir?

Altın neden ticarette tercih edilmiştir?

Önceleri görselliği nedeniyle takı ve ziynet eşyası olarak, sonra takas aracı olarak kullanılmaya başlanmış ve ticareti kolaylaştırmasıyla medeniyetlerin gelişimi hızlandırmıştır. Gelin insanoğlunun kıymetlisi olan bu metali yakından tanıyalım. 00:00:28.820 –> 00:00:33.580 Altının Periyodik cetveldeki kısaltması AU ’dur ve AURUM’un kısaltmasıdır. Aurum Latincede “parlayan şafak” veya “güneşin parlaması” anlamına gelir. Atom numarası 79, erime noktası 1.063 derece, kaynama noktası 2966 derecedir. Bilim insanları altının dünyamızın oluşmaya başlamasından 200 milyon yıl sonra meteorlar vasıtası ile dünyamıza geldiğini düşünüyor. Yani altın dünyalı değil. Peki bu uzaylı elementi bizim için değerli kılan ne ? Periyodik tablo dünyadaki bütün elementleri görmemizi sağlar. 118 element barındıran bu tabloda altından daha değerli madenler olsa da, tablonun geneline bakıldığında Altının para birimi olarak kullanılmaya ne kadar müsait olduğunu görürüz. Diğer elementlerin para olarak kullanılması pek mümkün ve işlevsel değildir. Nedeni ise periyodik cetveldeki elementlerin bazıları sıvı, bazıları gaz haldedir, bazıları da zehirli ve radyoaktif oldukları için para olarak kullanılamazlar. Altın harici para olarak kullanılma ihtimali olabilecek elementlerin kendilerine has eksileri vardır. Kimisi doğada çok nadir bulunur ve para olmak için yeterli miktarda değildir. Kimisini ayrıştırmak, eritmek veya saf hale getirmek çok zordur. Bu eksiler göz önüne alındığında 118 Element içinde para birimi olarak kullanılabilecek Altın ve Gümüş kalıyor.

Altın neden en değerli madendir?

Altının gümüşten daha değerli olmasının sebebi ise; gümüşün havadaki çok ufak miktarda kükürtle temas eder etmez kararıyor olması. Altın, gümüş gibi kararmaz, demir gibi oksitlenmez, bakır gibi nemle karşılaşınca yeşile dönmez. Kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir ağır metal olan altın, havadan ve sudan etkilenmeden binlerce yıl göz alıcı rengini ve parlaklığını koruyabiliyor. Altının bu kadar değerli kılan, kimyasal olarak ilginç olmamasıdır. Peki Altın Nerelerde Bulunur ve Nasıl Çıkarılır ? Aslında altın bahçenizdeki toprakta, kayaların içinde, nehir yataklarında, denizlerde, okyanuslardadır. Dört yanımız altınla çevrilidir ama bazı yerlerde o kadar azdır ki, çıkarmaya değmez. Ama altının dünyanın belli başlı bölgelerinde özellikle fazlaca bulunduğu yerler vardır. Bunlar başlıca olarak Güney Afrika, Çin, Güney Amerika, Peru ve ABD’nin batısıdır. Dünyanın erken dönemlerinde meteorlarla dünyamıza gelen altınlar, kayaların içlerinde quartz damarı halinde kaldı. Quartz kayaların arasında soğumadan önce 1400 derece sıcaklığında bir sıvıydı, bu sıcak sıvı altın ihtiva ediyordu ve kayaların arasındaki boşluklara doluyordu. Zamanla soğuyan bu sıvı altını belli yerlerle biriktirmiş oldu ve madenler ortaya çıktı. Bu madenlerdeki altının bir bölümü yeraltı sularıyla nehir yataklarına aktı. Altının ilk ve en kolay elde edildiği yerler ana damarlara yakın olan nehir yataklarıydı. Nehir yatağından veya denizden toplanan altın diğer taşlardan eleme yöntemiyle ayrılır, kalan altın küçük altın taneleri toplanır, eritilerek tek parça haline getirilir ve satışa hale gelir ki, bu en tehlikesiz yoldur. Dünyadaki Altının yüzde 85’i insan ve doğa için ölümcül olan siyanür ile çıkarılmakta. Siyanür ile altın çıkarma basit olarak şöyledir: quartz damarı kayaları öğütülür ve alkali siyanür çözeltisi içine atılır, bu çözelti altını katıdan sıvı hale getirir, altın sıvı hale gelerek diğer maddelerden ayrılır. altın

Sahte altın nasıl anlaşılır?

Çözeltiye daha sonra klor gazı verilir, altın tekrar katı hale gelir ve çözeltinin dibine çöker, toplanarak satışa hazır hale getirilir. Maden işletmeleri siyanürün risksiz olduğunu savunsa da durum öyle değildir. Resmi veriler altın madenlerinin yol açtığı felaketlerin başında siyanür sızıntısının geldiğini gösteriyor. 1971 - 2015 yılları arasında kayıtlara geçen 11 altın madeni kaynaklı felaketin 7’si siyanürlü suyla bağlantılı. Bu yöntemlerle dünyada bugüne kadar yer kabuğundan yaklaşık 7,5-8 trilyon dolar değerinde 185 bin ton altın çıkarıldı. Çeşitli yollardan elde edilen altın, işlenmeye çok müsaittir. İşlenebilirlik, bir malzemenin ince tabakalara ne kadar kolay dövülebileceğinin ve sünebileceğinin bir ölçüsüdür. Bir ons, yani yaklaşık 28 gram altın, 8 kilometre uzunluğunda bir altın ipliğe dönüştürülebilir. Bu iplik bir nakış ipliği kadar ince ve dayanıklı olacaktır. Ayrıca altın geniş bir kullanım alanına sahiptir. Elektrik ve Elektronik Sanayi, Uzay ve havacılık, Kuyumculuk, İnşaat, Tıp, Tekstil, Yiyecek ve İçecek Sektörlerinde karşımıza çıkar. Bunların yanında ayrıca yatırım aracı olarak da kullanılır. Yatırım ve bir değer depolama aracı olan altın, finans sistemimizin temelidir. Bugüne kadar çıkarılmış altınların yaklaşık yüzde 50’si devletlerin merkez bankalarında tutulmaktadır. Cebimizde taşıdığımız kağıt paralar merkez bankalarından karşılığında altın alabildiğimiz için değerlidir. Altın insanların olduğu kadar devletlerinde güvenli limanıdır. Binlerce yıldır hayatımızın içinde olan bu maden, insanlık tarihinin devamında da insanın kıymetlisi olarak yanında olacağa benziyor.

Altın hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Altın hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.