Oksijen yokken neden yangın çıkmaz?
Kısa Bilgi
Oksijen yokken neden yangın çıkmaz?
Yangın, enerjinin açığa çıktığı kimyasal bir reaksiyonun sonucudur.Dünyamızda odun, kömür, yağ vb. Gibi birçok yanıcı madde vardır. Yanıcı bir madde öyle kabul edilir çünkü oksijenle reaksiyona girdiğinde çok fazla enerji ile birlikte başka bileşikler de üretir.Neyse ki, bu maddelerin çoğu için reaksiyon son derece yavaştır veya sıcaklık belirli bir eşiğin üzerine çıkmadıkça başlamaz.Reaksiyon başladığında, sıcaklık eşiğin üzerinde kalır ve şiddetli bir yangın çıkabilir.
Ateş nasıl oluşur?
Enerjinin açığa çıktığı birçok kimyasal reaksiyon vardır. Hepsi ateş üretmiyor. Isı ve hatta ışık üretebilirler ama bildiğimiz kadarıyla ateş, bu tür tepkilerin evrensel bir tezahürü değildir. Bu aynı zamanda nükleer reaksiyonlar için de geçerlidir. Bir nükleer reaktör çok fazla enerji üretir. Muazzam bir ısı üretilir ve yüksek sıcaklıklara ulaşılır, ancak alevler yoktur. Yangınların alevleri, gazlar ekzotermik olarak reaksiyona girdiğinde üretilir, ısınmadan dolayı konveksiyon olur ve gazların beslemesi aşağıdan sağlanır. Parlaklıkları, tamamen yanmış, ancak akkor halindeki karbon gibi, yükselen sıcak gazların yaydığı malzeme parçacıkları tarafından üretilir. Karbon ve yağ içeren maddeler Dünya’da bol miktarda bulunur. Oksijen de her yerde mevcuttur. Bu nedenle bir eşiğin ötesinde sıcaklık artışı yangına neden olur. Bu arada, örneğin yörüngedeki bir uydunun mikro yerçekimi ortamında, konveksiyon olmasaydı alevlerin olduğu gibi görülmeyeceğini anlamalıyız.
Atmosferde bol bulunan diğer gaz ise azottur.Ancak nitrojenin kimyasal yapısı öyledir ki, bu yakıt elementleriyle hiçbir ekzotermik reaksiyon mümkün değildir.
Nükleer reaksiyonlar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek nükleer reaksiyonlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla