Güneş patlaması nedir?

Güneş patlaması nedir?

Güneş patlaması nedir?

Güneş patlamaları, güneş yüzeyinde büyük miktarlarda iyonize koronal malzemenin fırlatıldığı patlamalardır.Bu malzemenin çoğu güneş yüzeyine düşer, ancak büyük bir kısmı büyük bir hızla dışarıya atılır.Bu güneş plazması, elektronlarla birlikte güneş yüzeyinde bulunan çeşitli elementlerin çekirdeklerini içerir;Güneş yüzeyinin manyetik alanlarını sürükleyerek uzayda yolculuk eder.Bu tür alevlenmeler sırasında, şimdiye kadar mevcut olan plazma rüzgarı, hem parçacık sayısı hem de hızları açısından büyük ölçüde artar.

Güneş patlamaları Dünya’ya ulaşır mı?

Bu parçacıklar Dünya’ya yaklaştıklarında manyetik alanını deforme ederler.Alan, güneşe doğru sıkıştırılır ve Güneş’ten uzak bir yönde uzatılır.Bu manyetik fırtınalar ve bazen elektrik hatlarında güçlü bir rahatsızlık yaratır.Radyo iletişimi de bozulur.Uzaydaki uydular ve astronotlar yüksek dozda zararlı radyasyona maruz kalabilir.Düşük enerjili plazma, düşük manyetik enlemlerde Dünya atmosferine giremezken, kutuplara yakın manyetik kuvvet çizgileri boyunca akar.Ortaya çıkan iyonlaşma, muhteşem ‘Aurora Borealis’ veya ‘Kuzey Işıkları’ üretir.

Unutulmaması gereken nokta, Güneş’in bize yalnızca ışığını, ısısını ve diğer elektromanyetik ışınlarını göndermediğidir.Ayrıca bize yüzey malzemesinin örneklerini de gönderir.Bir dereceye kadar, bu her zaman bir ‘rüzgar’ şeklinde olur;bu rüzgar, büyük güneş patlamalarından sonra daha yoğun hale gelir.

solar surface

Güneş patlamaları tahmin edilebilir mi?

Güneş patlamalarının kesin tahmini şu anda mümkün olmayabilir, ancak bilim adamları tahminleme konusunda her zaman daha iyi hale geliyor. Büyük güneş patlamaları, 11 yıllık güneş lekesi döngüsüne denk geliyor gibi görünüyor. Güneş’in o sırada aktif bir aşamada olması gerekiyor ve bu, güneş lekelerinin sayısındaki artışta görsel olarak yansıtılıyor.

Güneş lekeleri, güneş yüzeyinde yoğun manyetik alanların bulunduğu yerlerdir. Bu noktaların ve diğer özelliklerin değişen yapısını ve konsantrasyonunu inceleyerek, yaklaşan güneş patlamaları için makul ölçüde iyi tahminler yapılmaya başlandı.

Bir parlama görüldükten sonra, fırlatılan parçacıkların tipik hızları yalnızca saniyede birkaç yüz kilometre olduğu için, güneş parçacıklarının Dünya’nın yakınına ulaşması biraz zaman alır. Saniyede 300.000 kilometre hıza sahip olan ışığın Güneş’ten Dünya’ya ulaşması yaklaşık 8 dakika sürüyorsa, Güneş rüzgarı Dünya’ya çarpmadan önce yaklaşık 8000 dakika yol alacaktır. Yolculuk daha da uzun sürebilir, çünkü güneş parçacıklarının yolu, Dünya ile Güneş arasında var olan manyetik alan tarafından kıvrılır.

Güneş parçacıkları hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek güneş parçacıkları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.