Mısır uygarlığı neden gelişti?

Mısır uygarlığı neden gelişti?

Mısır uygarlığı neden gelişti?

Mısır medeniyeti, Nil Nehri’nin yıllık selinin bir sonucu olarak büyüdü.Bu, çoğunlukla çöl olan bir alanda bile ekilebilecek yeşil ve verimli bir arazi şeridi sağladı.Nil her yıl sular altında kaldığında, kıyıları boyunca zengin ve verimli alüvyonlar biriktiriyordu.Eski Mısırlılar, verimli topraklarda arpa, buğday ve keten ekinleri yetiştirdiler.Keteni, kıyafetleri için keten yapmak için kullandılar, nehir ayrıca Mısırlılara papirüs kamışı sağladı.Kamışı hasat ettiler ve onu papirüs olarak bilinen bir kağıt türü yapmak için kullandılar.Papirüs hakkında ayrıntılı yazılı kayıtlar tutmak kolaydı.

Piramitler neden inşa edildi?

Piramitler, eski Mısır’da yalnızca yavaş şekilde gelişti. İlk piramitler, önemli kişilerin mezarlarının üzerine inşa edilen platformlar olan mastabas adı verilen basit yapılardı. Yıllar geçtikçe, basamaklı piramit adı verilen bir yapı üretilinceye kadar yeni seviyeler eklendi, sonraki piramitlerde, bugün görebildiğimiz Giza’daki ünlü Piramitlerin pürüzsüz konik şeklini üretmek için adımlar dolduruldu. Piramit binası Mısır medeniyetinin önemli bir parçası haline geldi, Mısırlılar piramitlerin öbür dünya için ihtiyaç duyabilecekleri eşyalarla gömülen yöneticileri olan firavunlar için cennete giden bir yol sunduğuna inanıyorlardı.

river nile

Nil Nehri taşkınları neden olur?

Nil Nehri, Mısır’da her yıl Temmuz ayında yükselmeye başlar ve Mayıs ayındaki seviyesinin yaklaşık 7,5 metre üzerine çıktığı Ekim ayına kadar yükselmeye devam eder. Yüksek su mevsimi boyunca Nil, kıyılarının üzerine dökülür ve seyri boyunca tarlalarda verimli silt biriktirir. Nehrin bu yükselişini gizemli kılan şey, Mısır’da neredeyse hiç yağış olmamasıdır! Bu yüzden, yüzlerce yıldır insanlar Nil’i her yıl düzenli olarak neyin yükselttiğini merak ettiler. Bu ‘Nil’in bilmecesi’ on dokuzuncu yüzyılın sonlarına kadar çözülmedi. Nil, dünyanın en uzun nehridir. Başta Sudan ve Mısır olmak üzere, Afrika’nın kuzeydoğu kesiminde güneyden kuzeye 6.500 kilometreden fazla akıyor. Nil’in yıllık selleri, vadisini sıcak, kuru, çorak bir çorak arazide verimli bir şerit haline getirdi ve insanlar burada binlerce yıldır yaşıyor. Nil Nehri, Beyaz Nil ve Mavi Nil’in iki büyük ana kaynağı vardır. Beyaz Nil’in kökeni Uganda’daki Victoria Gölü’ndedir. Yıl boyunca oldukça eşit bir akışı vardır, bu nedenle Nil Nehri’nin yıllık yükselmesine neden olamaz. Nil’in aşağı kesiminde suyun en düşük olduğu 1 Nisan ve Mayıs aylarında, suyun yüzde 85’i Beyaz Nil’den geliyor. Peki ya Mavi Nil? Etiyopya’da yükseliyor. Etiyopya Dağlarında şiddetli yağmurlar ve eriyen karlar var. Ve bunlar her yıl aşağı indiğinde, Nil Nehri’nin yükselip taşmasına neden oluyorlar.

Arkeoloji Nedir?

Arkeoloji bize geçmişte yaşayan insanların hikayesini verir. Arkeologlar, bu erken insanların geride kaldığı nesneleri inceler. Arkeolojik çalışmalara iki bölüm var. Her bölüm özel eğitim gerektirir. İlk kısım, ‘kazı’ ya da erken insanların yaşadığı yerleri kazarlar. Bu, yavaş ve dikkatlice yapılması gereken bir iştir. Yapılan işlerin kayıtlarını tutmayı içerir. İkinci bölüm, her şeyin okunmasıdır.

Her iki iş tamamlandığında, arkeolog insanların hikayesini yazabilir. Hikaye asla tam olarak tamamlanmaz. Çünkü sadece bir insan tarafından geride kalan şeylere dayanır. Çoğu zaman bunlar her gün kullanılan nesnelerdir. Evlerin, araçların, takı, yemeklerin ve diğer konteynerlerin kalıntıları ve oyuncaklar sıklıkla keşfedilir; kullanılan hayvanların kemikleri Yiyecekler de bulunur. Erken insanların uzaklaştığı şeylerin çoğu, arkeologlar tarafından bulunmaz. Örneğin, deriden, ahşap, kumaştan, yün veya samandan yapılmış nesneler kalması muhtemel değildir.

Bu malzemeler çürür. Ve insanların sanatsal olup olmadığını asla bilemeyebiliriz, çünkü güzel dokumalar ve yakışıklı ahşap işleri de kaybolabilir. Arkeoloji, insanların daha önceki zamanlarda neler olduğunu merak etmesiyle başladı. Beşinci yüzyılda Yunan tarihçi Herodot, Mısır’ı ziyaret etti ve eski anıtlarla ilgileniyordu. Ancak eski Yunanlıların zamanından sonra, bu tür bir merak ölmüş gibiydi. 1500’lü yıllarda Yunanistan ve İtalya’ya giden gezginler, orada gördükleri antik anıtlara ilgi duymaya başladı. İtalyanlar harabeler arasında dolaşmaya başladı. Bozuk para, vazo ve başka nesneler buldular. Kısa süre sonra, daha fazla insan ‘geçmişi kazmak’ ile ilgilenmeye başladı ve arkeoloji bilimi meydana geldi.

Nil Nehri hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek nil nehri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.