Neden terleriz?

Salgı bezleri temel etkendir

Neden terleriz?

Neden çok terleriz?

Ter, özel ter bezleri tarafından üretilir ve öncelikle vücut tarafından iç sıcaklığını düşürmek için kullanılan bir mekanizmadır. İnsan vücudunda iki çeşit ter bezi vardır: ekrin bezi ve apokrin bezi. İlki vücut ısısını düzenler ve sadece duygusal stres altında salgılanır. Ekrin ter bezleri, sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilir ve vücudun iç sıcaklığı yükseldiğinde, cildin yüzeyine tuzlu, su bazlı bir madde salgılar. Bu sıvı daha sonra cildi ve vücudu buharlaşarak soğutur. Hem ekrin hem de apokrin ter bezleri yalnızca memelilerde görülür. Hayvan vücudunda birincil termoregülasyon cihazı olarak işlev görür. Bazı memelilerde yalnızca pençeler ve dudaklar gibi belirli alanlarda “ekrin bezleri vardır”.

ter

Ter neden kötü kokar?

Neden koltuk altlarınızdaki ter vücudunuzun diğer bölgelerindeki terden çok daha kötü kokar?

İnsan vücudunda 2 tür ter bezi vardır. İlk tip ekrin ter bezi olarak adlandırılır. Bunlar vücudun her yerine yerleştirilmiş ve çoğunlukla sulu ter üretirler. Diğer tür apokrin ter bezleri denir. Apokrin ter bezleri koltuk altı ve kasık bölgesinde bulunur. Apokrin bezleri, ekrin ter bezlerinden daha fazla protein ve diğer besin maddelerine sahip ter yapar. Apokrin terindeki bütün proteinler ve besin maddeleri bakteri için iyi bir besindir. Bakteriler kokladığınız kokulardan sorumludur. Bunlar ergenlik döneminde kulaklarınız, koltuk altlarınız ve kasıklarınız gibi yerlerde aktif hale gelir. Bu bezler süslü ter bezleridir, salgılarını kıl folikülünden geçirip deriye bu şekilde ulaşırlar. Sudan daha kalın, yağdan daha yoğundur. Bu bezlerdeki ter de temel terinizden daha fazla şeyler içerri. Bu ekstra malzeme cildinizdeki her şeyi asitlere ayıran bakterileri çeker. Koku budur.

Apokrin bezleri sıcaklık yerine hormonlara (adrenaline) cevap verir, bu yüzden gergin olduğunuzda, acı çekerken, cinsel olarak uyarıldığınızda bu bezler aktifleşir.

Ter hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek ter hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.