Neden bazı insanlar kafa travması geçirdikten sonra bazı şeyleri hatırlamakta zorlanır?
Kısa Bilgi
Neden bazı insanlar kafa travması geçirdikten sonra bazı şeyleri hatırlamakta zorlanır?
Kısa süreli ve uzun süreli olmak üzere farklı bellek türleri vardır. Ve beyin onları farklı yerlerde depolar. Kısa süreli hafıza sadece birkaç dakika için iyidir. Biri size aramanız için yedi basamaklı bir telefon numarası verirse, bu bilgiyi kısa süreli belleğe kaydedersiniz. Çoğumuz bir saat sonra unutmuş olacağız. Bilgilerin kısa süreli bellekte depolanması, kapasite ve zaman açısından sınırlıdır. Uzun süreli hafıza hatırladığınız şeyleri bir yıl, beş yıl, on yıl veya bir ömür boyunca saklar. Kısa süreli anılar yeterince sık kullanılırsa uzun süreli anılara dönüşür.
Beynin hipokampusu, kısa süreli bellekten bilgi almak ve onu uzun süreli belleğe koymak için çok önemlidir. Bazı bilim adamları, uzun süreli hatıraların, tüm beyne geniş çapta yayılan istikrarlı ve kalıcı sinir bağlantılarıyla korunduğuna inanıyor. Uykunun temel işlevlerinden biri, bilginin pekiştirilmesidir. Hipokamp, o güne ait bilgileri tekrar oynatır ve uzun süreli belleğe geçirir.
Hafıza kaybı nedir?
Hafıza kaybı, ciddi kafa travması olan kişilerde en yaygın bilişsel bozukluktur, bazı özel anıların kaybedilmesi ve yenilerini oluşturmak veya depolamak için kısmi yetersizlik.Uzun süreli hafızaları iyi olma eğilimindedir.Doktorlarına, ‘On yıl önce olan bir şeyi ayrıntılı olarak hatırlayabiliyorum, ancak on dakika öncesine ait bir şeyi hatırlayamıyorum’ diyecekler.
Beyin hasarı olan kişilerin, yaralanmanın hemen öncesinde, sırasında ve hemen sonrasında meydana gelen olayları unutması yaygındır.Bu geçici kayıp, beyni kafatasının içine doğru bastıran beynin şişmesinden kaynaklanır.Hafıza genellikle şişlik azaldığında geri gelir.
Bu yaralanmalar kısa süreli hafızayı mı etkiliyor?
Beynin bilgiyi nasıl işlediğiyle ilgisi vardır.Duyularımızdan gelen bilgiler, postanın postanede nasıl tasnif edildiği gibi bir filtreleme sürecinden geçer.Beyin yaralandığında, işlemi yapan bölgeler şişlik nedeniyle sıkışabilir.Bu olduğunda, beyne gelen büyük miktarda bilgi ve duyusal veri işlenmez.Bilgiler doğru yerlere gönderilmez.Beynin posta odası işini yapamaz.
Beynin başka bir tür hafıza sorunu da olabilir.Veriler beyinde depolandığında, onu geri alabilmelidir.Ancak beyin depolanan bilgileri alırken sorun yaşayabilir.Hepimizin böyle bir sorunu vardı, ama beyin hasarı olan kişide durum çok daha kötü.Sokakta biriyle tanışırsın.Kim olduklarını biliyorsun ama adlarını tam olarak bulamıyorsun.Birkaç dakika veya saat sonra adı hatırlıyorsunuz.Beyin bu bilgiyi arıyor ve geri almaya çalışıyor.Beyin hasarı olan insanlar için, bağlantıların kalıcı olarak kaybolması nedeniyle bilgilerin alınması zor veya imkansız olabilir.
Son araştırmalar, anlık bellek adı verilen üçüncü bir bellek türünün beyinde olabileceğini gösteriyor.Anlık bellek, kısa süreli belleği içerebilen kapsamlı bir terimdir ve ikisi arasında örtüşme vardır.
Çoğu araştırmacı, insan zihninin araştırılmasının henüz emekleme aşamasında olduğu konusunda hemfikir.Heyecan verici bir çalışma alanı ve öğrenecek çok şey var.
Kısa süreli hafıza hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kısa süreli hafıza hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla