Neden Apansimiz Var?
Neden Apansimiz Var?
Onlarca yıldır bilim adamları, apandisin artık insan vücudu için bir amaca hizmet etmediğini düşündüler. Bu fikir kısmen Charles Darwin’den geldi. Ek ve bağlı olduğu ince bağırsağın bir bölümü olan çekumun bir zamanlar atalarımızın sindiriminde rol oynadığını teorileştirdi.
Çekum, yaprakları sindirmek için kullanılan bağırsak bakterilerinin bulunduğu yerdir.Ancak Darwin’in düşüncesine göre, insanlar geliştikçe ve sindirimi daha kolay olan daha fazla meyve yemeye başladıkça, körbağırsak küçüldü ve apandis artık gerekli değildi.
Ancak son araştırmalar, apandisin hala önemli olduğunu gösteriyor. 2007’de Duke Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki bilim adamları, ikinci dereceden kanıtların onları apandisin yararlı bakterileri depoladığına ikna ettiğini söylediler.
Apandis ne işe yarıyor?
Bağırsak stresine neden olan bir enfeksiyon ortaya çıktığında, ishal, sindirim sistemindeki diğer her şeyle birlikte iyi bakterilerin çoğunu vücuttan atmaya zorlar.Ancak iyi bakterilerin bir kısmı eke sığınır.Buradaki doku, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemdeki dokuya benzer.Bağırsak bakterileri apandiste saklanırken, lenfatik sistem onları vücudu tahrip eden hastalıktan korur.Hastalık bittiğinde, bakteriler bağırsak sistemine geri döner ve onu yararlı bakterilerle yeniden çoğaltır.
Apendiksin bu rolü, sanitasyonun şüpheli olduğu ve ishalin yaygın olduğu yerlerde daha önemli olabilir.2007 çalışmasına liderlik eden Duke Üniversitesi Tıp Merkezi profesörü William Parker, “Modern tıbbi bakım ve sanitasyon uygulamalarına sahip sanayileşmiş toplumlarda, faydalı bakteri rezervinin korunması gerekli olmayabilir.Bu, modern toplumlarda ekin kaldırılmasının gözle görülür olumsuz etkilerinin olmadığı gözlemiyle tutarlıdır. ‘
Parker apandis üzerinde çalışmaya devam etti. Son bulguları arasında: Daha önce düşünülenden daha fazla memelinin apandisi var (tavşan, vombat ve opossum dahil olmak üzere incelenen 361 hayvandan 50’sinde)
Iyi bakteri hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek iyi bakteri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla