Daktilo Tuşları Neden Olduğu Şekilde Düzenlenir?
Kısa Bilgi
Daktilo Tuşları Neden Olduğu Şekilde Düzenlenir?
Daktiloların tuşları, harflerin en üst sırasındaki ilk altı harf olan QWERTY harfleri ile belirli bir şekilde düzenlenmiştir.1874 Sholes & Glidden daktiloları, 1868’de Christopher Sholes tarafından patenti alınan QWERTY düzenini oluşturdu. ASDFGHJKL’nin ana satır tuşları, QWERTY klavyenin alfabetik bir tasarım olarak başladığını ve oradan geliştirildiğini gösteriyor.Sholes başlangıçta bir dizi farklı klavye düzenini denedi ve sonunda neden QWERTY tasarımına karar verdiğine dair birkaç teori var.
QWERTY düzeni, parmakların en sık kullanılan tuşlara vurmak için hareket etmesi gereken mesafe nedeniyle genellikle verimsiz olarak kabul edilir.Çoğu kişi bunun daktiloların parmaklarını yavaşlatmak ve makinenin sıkışmasını önlemek için kasıtlı olarak yapıldığına inanıyor.Sıklıkla kullanılan harf kombinasyonları birbirinden ayrı yerleştirildiği için sıkışma insidansı daha da azaldı.Bu, bu kombinasyonlardaki harflerin yazı çubuklarının birbiriyle çakışmasını ve sıkışmasını engelledi.
Klavye tuşları neye göre sıralanmıştır?
QWERTY ayrıca daktiloların elleri arasındaki kombinasyonlarda ortak harfleri değiştirmeye çalıştı, böylece bir el bir kombinasyonun ilk harfini yazarken, ikinci el ikinci harf için yerinde olabilir ve böylece yazma hızını artırabilirdi.
Daktilo, QWERTY klavyenin tek bir satırı (en üst sıra) kullanılarak yazılabilen en uzun sözcüklerden biri olduğu için, bazıları satış personelinin mizanpajı, müşterileri etkilemek için sözcüğü hızlı bir şekilde yazabilmeleri için tasarlamasını önerir.Ancak çoğu uzman, bunun QWERTY için olası bir neden olmadığını düşünüyor.
Bu potansiyel sebeplerin çoğu bugün uygulanabilir olmasına rağmen, modern bilgisayar klavyeleri, daha verimli tasarımları tanıtmak için çeşitli girişimlere rağmen geleneksel düzenini korumuştur.
Daha sık geçen harfler, iki elin parmaklarının daha kolay erişebileceği şekilde yerleştirilir.
QWERTY düzeni hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek qwerty düzeni hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla