Arkeolog ne yapar?
Kısa Bilgi
Arkeolog ne yapar?
Bir arkeolog, hayatta kalan binaları ve nesneleri inceleyerek geçmişi yeniden inşa eder. Bazen tarihi kalıntılar şaşırtıcı derecede iyi korunur, örneğin Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla bunalmış Roma şehirleri Pompeii ve Herculaneum buna güzel bir örnektir.Duvarlardaki grafitiler de dahil olmak üzere Roma yaşamının pek çok küçük yönü korunmuştur.Böyle mükemmel bir koruma çok nadirdir.
Arkeologların genellikle yıkık binaların kalıntılarını dikkatlice kazarak özenli bir yeniden yapılanma yapmaları gerekir.Bazen sadece ahşap bir yapının direk delikleri kalır, ancak bunlar bile binanın türü hakkında faydalı ipuçları sağlayabilir.En eski arkeolojik kalıntılar Taş Devrine aittir.Hangi hayvanların avlandığını ve yendiğini gösteren kemiklerle birlikte çakmaktaşı alet ve silah kalıntıları hayatta kaldı.
İlk tarihçiler kimlerdi?
İlk gerçek tarihçiler, tarihi olaylar hakkında uzun kitaplar yazan eski Yunanlılardı.
Eski tarihçilerin sorunu, belirli bir bakış açısına sahip olmalarıdır.Genellikle yerel bir kralı veya hükümdarı yüceltmeye çalışıyorlardı.Bazen belirli bir olayın doğrudan bir açıklaması yazılırdı.Örneğin, Viking kaşifleri yolculuklarını kaydetti.Daha yakın zamanlarda, ayrıntılı günlükler değerli bir bilgi kaynağı sağlar.Bazı modern tarihler, siyasi nedenlerle kasıtlı olarak yeniden yazılmıştır.
tarihler nasıl ölçülür?
Arkeolojik kalıntıların doğru tarihlendirilmesi, nispeten yeni bir bilimdir. 8.000 yaşına kadar olan ahşap nesneler, ahşaptaki büyüme halkaları incelenerek tarihlendirilebilir.Çok eski, ancak hala canlı ağaçların halkaları incelenerek bunlar çok doğru bir şekilde tarihlendirilebilir, böylece hayatta kalan ahşap aletler ve mutfak eşyaları tam olarak tarihlenebilir. Radyokarbon tarihlemesi bizi çok daha geriye götürüyor. Radyoaktif bir karbon formu, tam olarak ölçülebilen çok yavaş bir hızda bozunur. Küçük bir organik madde parçasındaki karbon-12 ve karbon-14 miktarını ölçerek, 50.000 yıl öncesine kadar olan nesnelere tarih atılabilir. Gömülü nesneler genellikle aynı anda gömülü olan yakındaki nesnelere bakılarak ve tarihlendirilerek tarihlenir.
yerel tarih hakkında nasıl bilgi edinebilirsiniz?
Tarih hala etrafınızda oluyor ve yerel tarih önemli bir çalışma alanı.Sıradan insanların nasıl yaşadığını ve çalıştığını gösterir.Yakın geçmişte kendi bölgenizde neler olduğunu bulmak zor değildir, örneğin çoğu kasaba ve şehir, ilgi çekici öğeleri koruyan yerel müzelere sahiptir.Kütüphaneler eski gazetelerin yarısı kadar istiflenebilir.Kendi ailenizin geçmişini takip etmek için bir aile ağacı oluşturabilirsiniz.Genellikle ebeveynler ve akrabalar, yakın tarihli aile üyeleri hakkında bilgi sağlayabilir, ancak birkaç nesil sonra yerel kayıtları kontrol etmeniz gerekecektir.Birçok ülkede kiliseler doğumların, vaftizlerin, evliliklerin ve cenaze törenlerinin kayıtlarını tuttu ve bu kayıtlar incelenebilir.
Rosetta taşı nedir?
Rosetta taşının Mısır’da İskenderiye yakınlarında 1799’da keşfedilmesi. Rosetta taşı, eski Mısırlıların dilini çözmenin anahtarıydı. Eski Mısır’da sıradan insanlar tarafından kullanılan bir resim biçimi olan hiyeroglifler, arkeologları ve tarihçileri yüzlerce yıldır şaşırtmıştı. Aynı yazıtın hiyeroglif ve Yunanca olarak da yer aldığı Rosetta taşının keşfi, karmaşık hiyeroglif resimlerin anlamının anlaşılmasını sağladı. Buna karşılık, bu, hayatta kalan binlerce eski Mısır yazıtının çevrilmesine izin verdi.
ilk şehirler neredeydi?
Bilinen ilk şehirler, 10.000 yıl kadar önce Ortadoğu’da kuruldu. Bu antik kentler taş ve kerpiçten yapılmıştır.
Sümerler kimdi?
Sümerler bilinen ilk uygarlığı 3500 Fırat ve Dicle nehirleri arasında, şu anda modern Irak olan Mezopotamya’da yaşıyorlardı. Sümerler büyük ve ayrıntılı şehirler inşa ettiler, vergi sistemleri vardı ve bir hükümet geliştirdiler ve mahsullerini sulamak için sulama sistemleri ürettiler. Ur adındaki büyük bir şehrin kazıları, İncil’de anlatılan tufan olduğu düşünülen büyük bir tufanın işaretlerini gösterdi. Sümer uygarlığı yaklaşık 1000 yıl sürdü.
Metal işleme ilk ne zaman gelişti?
Metal işleme, yaklaşık M.Ö. 3500’de çeşitli yerlerde bağımsız olarak geliştirilmiş görünüyor.Bu sıralarda Çin, Hindistan, Mısır ve Mezopotamya’da ortaya çıktı.Bronz, işlenecek ilk metaldi.
Antik şehirler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek antik şehirler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla