Nasıl Nefes Alıyoruz?

Nasıl Nefes Alıyoruz?

Nasıl Nefes Alıyoruz?

Her canlı bir şekilde nefes almalıdır. Tüm hayvan yaşamı oksijen alarak nefes alır. İnsan oksijenini akciğerlere hava alarak alır. Nefes almak bizim için basit bir şey gibi görünüyor. Bunu yaptığımızı düşünmüyoruz bile. Ama oldukça karmaşık bir süreç içeriyor.

Kişi nefes aldığında, hava vücuda ‘üst solunum yolu’ adı verilen bir dizi tüpten geçer. Bu burunla başlar. Burada akciğerlere zarar verebilecek parçacıklar durdurulur veya süzülür. Burun da havayı ısıtır. Burundan hava, ‘yutak’ veya boğaz yoluyla aşağıya doğru döner. Buradan hava, biri her akciğere giren ‘bronşlar’ adı verilen iki küçük tüpten geçer. Akciğerler büyük, yumuşak organlardır. Tüm akciğerin çevresinde ‘plevra’ adı verilen ince bir örtü vardır: Akciğer dokusu bazı yönlerden iyi bir süngerdir. Ancak akciğerde boşluklar veya hava keseleri vardır ve burada bronşlardan hava alınır, uygun gazlar kullanılır ve istenmeyen gazlar dışarı atılır. Bu hava boşluklarına ‘alveoller’ denir.

Oksijen nasıl kana karışır?

Aldığımız hava oksijen, nitrojen, karbondioksit ve su buharı içerir.Bu aynı gazlar kanda ancak farklı miktarlarda bulunur. Taze bir nefes alındığında, alveollerde kandan daha fazla oksijen var. Böylece oksijen kan damarlarının (kılcal damarlar) çok ince duvarlarından geçerek kana geçer.Karbondioksit kandan akciğerin hava keseciklerine gider ve ekshale edilir. nefes alma sürecinde çok daha fazlası var, elbette bu işin en hayati kısmı: tüm hücrelerin oksijen elde etmesini ve karbondioksitten kurtulmasını sağlayan gaz değişimi.

oxygen

Taze maydanoz yemek ağız kokusunu iyileştirir mi?

Maydanoz geçmişte her şeyi iyileştirmek için tıbbi reçetelerde, genel toniklerde, zehirli panzehirlerde ve böbrek ve mesane taşının hafifletilmesinde kullanılmıştır.Maydanoz, başta A ve C vitamini olmak üzere vitamin ve mineraller açısından zengindir.Ayrıca antioksidan bakımından da zengin olduğu söylenmektedir.Maydanoz ayrıca ağız kokusunu da giderebilir, ancak onu ağız kokusuna bağlayan tıbbi çalışmalar yoktur.İki çeşit maydanoz olduğunu belirtmekte fayda var: kıvırcık yapraklı ve yassı yapraklı, daha güçlü bir tada sahip.Bu nedenle, düz yapraklı tür, acı biber nefesini iyileştirmek için daha iyidir.

Sabah kötü nefese ne sebep olur?

muhtemelen anaerobik bakteriler, kserostomi (ağız kuruluğu için süslü bir kelime) veya uçucu sülfür bileşikleri (aslında bakterilerin atık ürünleri) ile başlamalıyız.Tüm bunlar size sabah kalkarken o harika çöp ağzı hissini vermek için bir araya geliyor.

Buna başka şeyler de katkıda bulunur: ilaçlar, alkol, şeker, sigara, kafein ve süt ürünleri.

Oksijen hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek oksijen hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.