Nesnelerin interneti ne işe yarar? Nasıl ortaya çıkmıştır?

Iot denince aklınızda bir şeyler canlanıyor mu?

Nesnelerin interneti ne işe yarar? Nasıl ortaya çıkmıştır?

Nesnelerin interneti ne işe yarar?

Canlanmıyorsa bu biraz da bizim suçumuz; daha önce size bu konuyu anlatmadığımız içindir. Fakat önümüzdeki yıllarda bu kelimeyi ve teknolojisini çok daha fazla duyacaksınız. Gelin ellerimizle yarattığımız nesnelerin birbiriyle nasıl ilişki kurduklarına yani iot’a yakından bakalım. İster Internet of Things yani ıot deyin, ister Türkçe olarak nesnelerin interneti kavramını kullanın, birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, nesneler, hayvanlar ve benzersiz tanımlayıcılar ile sağlanan, insanlara gerek duymadan bir ağ üzerinden haberleşebilen sistemlerin tümünü ifade eder. Sanayileşme ve Endüstri kuruluşları, daha verimli çalışmak adına, daha iyi hizmet sunmak ve karar vericileri geliştirmek için ıot teknolojilerine geçmektedir. 1991 yılında Cambridge Üniversitesi’ndeki yaklaşık 15 akademisyenin kahve makinesini görebilmek için kurduğu kameralı sistem, o günün koşullarında değerlendirildiğinde ufuk açıcı bir uygulamaydı. 2001 yılına kadar kullanılan sistem, kahve makinesinin görüntüsünü dakikada üç kez bilgisayar ekranlarına gönderiyordu. Çevrimiçi ve gerçek zamanlı olması sebebiyle “nesnelerin interneti” kavramının ilk örneği olarak tarihte yerini aldı. Gelin bu iot’u, bir örnekle daha net anlatalım. Çoğumuz saat kullanmayı severiz, ve yeni çıkan akıllı saatler de bu ıot’a verilebilecek en iyi örneklerden. Bu saatlerin akıllı olmasının bir küçük amacı olduğunu söylememiz gerekir. Yani onlarla sadece kimin aradığına bakmak, ne mesaj gelmek kontrol etmek gibi şeyler için kullanılmayacak. Bu akıllı saat gittiğiniz mesafeyi, attığınız her adımı, kalp atışınızı saniye saniye kontrol ederken, bu tuttuğu verileri sizin haberiniz olmadan bilgisayarınız veya cep telefonunuzla paylaşacak.

Nesnelerin interneti neden ortaya çıkmıştır?

Burada analiz edilen değerler ise hayatınızı daha sağlıklı nasıl yaşayabilirsiniz, daha mı fazla yürümeniz gerekiyor, yoksa daha mı gibi bilgileri sizlere vererek yardımcı olacaktır. İşte iot, bu iki cihazın kendi arasında uyumlu şekilde çalışabilmesidir. Kendinizi sadece bunlarla da sınırlamayın. Etrafınızda gördüğünüz her şey bi gün ıot ekosistemine katılacak. Bir ıot ekosistemi, ortamlarından elde ettiği verileri toplamak, göndermek ve üzerinde işlem yapmak için yerleşik işlemcileri, sensörleri ve iletişim donanımlarını kullanan web özellikli akıllı cihazlardan oluşur. Peki bunlar bizim sosyal hayatımız içinde nerede işimize yarayacak? Gelin bunu da açalım: Günümüzün neredeyse 2 saati işe, okula veya bir yere yetişmek arkadaşlarımızla buluşmak için trafikte geçiyor. Peki tüm yollarımızın, kavşaklarımız akıllı olsa daha verimli olmaz mı? Trafik ışıkları ve tüm uyarıcı tabelaların akıllı olmasından bahsediyoruz. Üretim bandından itibaren ıot teknolojisiyle üretilip, kullanılacak bu sistem, hem üreticisine hem de biz insanların günlük yaşantısına inanılmaz bir etki yaratacaktır. Örneğin tüm trafik ışıklarının kendi aralarında iletişime geçtiğini düşünün. A trafik lambası B trafik lambasına veriler göndererek, tüm yeşil ve kırmızı ışıkları bu trafik yoğunluğuna göre saniyelendirmesi ne kadar da harika olur değil mi? Ya da kendinizi özel aracınızda düşünün. Aracınızın navigasyon özelliğiyle iletişime geçecek olan belediyelerin ıot sistemlerinin size alternatif yollar sunmasını istemez misiniz? nesnelerin

Dünya’da nesnelerin interneti trendleri nelerdir?

Amerika Birleşik Devletlerinin New York ve İngiltere’nin Londra belediyeleri bu sistemlere 2025 yılında geçmeyi planlıyor. Peki günümüzde iot teknolojisini ne kadar kullanıyoruz? Yapılan araştırmalara göre bugün internete 10-11 milyar cihazın bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine çıkması tahmin edilmekte. ynı araştırmalara göre; 2003 yılında dünyada kişi başına düşen birbirleriyle bağlantılı cihaz oranı 0,08 iken bu oranın 2020 tahmini ise 6,48’dir. Nesnelerin İnterneti dendiği zaman yalnızca cihazların internete bağlanması olarak anlaşılması yanlıştır. RFID benzeri algılayıcıların yani radyo frekansı kullanan ve tanımlayıcıların bazı cihazlar ile bilgi üretmeleri de bu kavramın içerisindedir. Nesneler, algılayıcılar ve elektronik devreler ile donatıldığında insanlarla iletişime geçerek durum bilgilerini güncelleyebilecek yetenekler kazanırlar. Mobil ağlar ve internetin gelişimiyle birlikte bu nesnelerin kişiler ile iletişim kurmaları kolaylaştı ve insanlar da onları her yerden, her zaman gözlemleme ve kontrol etme şansına sahip oldu. Bunun yanında IPv6 protokolüne geçiş, IP çakışmalarının önüne geçilmesini adına önemli bir engeli ortadan kaldırarak ciddi bir gelişme sağladı. Tüm faydalarının yanında Nesnelerin İnterneti bazı sorunlara da yol açacaktır. Birbirlerine bağlı cihazlar sayesinde sosyal hayatımızı internet üzerinden kayıt altına sunuyor olmamız, ortaya çıkacak veri miktarını inanılmaz derecede arttıracak ve bu büyük verilerin çözümlenerek işlenmesi zor ve karmaşık bir iş haline gelecektir. Bunun yanında ortaya çıkan bu verilerin gizliliği ve güvenliği de önemli bir konu olarak karşımıza çıkacaktır. Önümüzdeki yıllarda etkileşimin ve internetin hemen her nesnenin içine gireceği ve farklı nesnelerin ortak amaçlar için hareket edeceği bir döneme gireceğiz. Bu arada insanların fizyolojik ve psikolojik olarak bu değişime nasıl karşılık vereceğini hep birlikte göreceğiz.

Nesnelerin interneti hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Nesnelerin hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.