Maya Medeniyetinin Gerilemesine Ne Sebep Oldu?
Kısa Bilgi
Maya Medeniyetinin Gerilemesine Ne Sebep Oldu?
Maya uygarlığının sözde klasik dönemin sonunda, 200 ile 900 yılları arasında çöküşü, kalıcı bir arkeolojik gizemdir.
Klasik Maya, Kolomb öncesi medeniyetlerin en gelişmişiydi ve günümüz Guatemala, Belize ve Yucatan Yarımadası’nın ovalarında bir şehir devletleri topluluğuydu.Ancak 700 civarında bu şehir devletleri, tamamen terk edilmeleriyle sonuçlanan amansız bir çöküşle yüz yüze geldiBağımsız Maya, 17. yüzyılın sonlarında İspanyol fethine kadar hayatta kalırken, postklasik Maya daha az şehirli ve kalabalık bir medeniyetti.
Mayalar neden çöktü?
Arkeologlar, yabancı istiladan hastalık salgınına ve komşu kültürlerle ticarette çöküşe kadar klasik Maya’nın düşüşünü açıklayan bir dizi teori öne sürdüler, ancak en eski ve en kalıcı teorilerden biri kuraklık üzerine odaklandı. Yucatan Yarımadası ve Petén Havzası, yağıştaki değişkenliğe özellikle duyarlıydı, toprak ince ve kumludur ve düzenli mevsimsel kuraklık tarımsal üretkenliği karmaşıklaştırmaktadır. Mayalar bu sorunu gübreleme ve sulamadaki ilerlemelerle çözmüş olsa da, bölgedeki toprak ve dikitler üzerinde yapılan çalışmalar, klasik geç dönemde yağışlarda yüzde 25 ila 40 arasında bir düşüş olduğunu gösteriyor. Zaten kararsız bir su kaynağında yaşayan bir kültür için, bu mega araştırma, gelişmiş Maya hidroloji mühendisliğinin üstesinden gelemeyeceği kadar fazla olabilir.
Bununla birlikte, kuraklık tek başına düşüşü bütünüyle açıklamaz. Maya’nın ikinci milenyumda iklim kendini düzelttikten sonra neden klasik şehirlere dönmediğini veya sonrasında yükselen kuzey şehirlerinin neden ova şehir devletlerinin zirvelerine ulaşmadığını açıklamıyor. İlk etapta kuraklığın neden meydana geldiği de net değil. Döngüsel olabilir, ancak bazı araştırmacılar, Mayaların kurak dönemlerde susuzluklarını azaltan rezervuarları dolduran su döngüsünü kısaltarak, yağmur ormanlarını temizleyerek başlattığına inanıyor. Klasik Maya medeniyetinin kök salmış olduğu gerçeği, neredeyse Maya’nın düşüşü kadar gizemli. Tarıma dayalı yoğun, kentsel yerleşimler, kireçtaşı toprağına dayanan orman iklimlerinde tarihsel olarak gelişmemiştir. Maya’nın orada gelişmesi, uygarlıklarının yaratıcılığının kanıtıdır.
Bağımsız Maya hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek bağımsız maya hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla