Kuyruklu Yıldızlar Patlar mi?

Kuyruklu Yıldızlar Patlar mi?

Kuyruklu Yıldızlar Patlar mi?

Eski zamanlarda insanlar bir kuyruklu yıldız gördüklerinde korkudan titriyorlardı. Kuyruklu yıldızların salgınları, savaşları ve ölümü önceden haber veren kötü işaretler olduğuna inanıyorlardı. Elbette artık buna inanmıyoruz, ancak bazı insanlar hala bir kuyruklu yıldızın yeryüzüne zarar verip veremeyeceğini merak ediyor. Bir kuyruklu yıldızın patladığını varsayalım. Bildiğimiz kadarıyla kuyruklu yıldızlar patlamaz. Örneğin, birkaç kez gözlemlenen belirli bir kuyruklu yıldız vardı ve sonra 1846’da ikiye bölünerek bir çift kuyruklu yıldız oluşturdu. Sonunda, her iki parça da görülemeyecek kadar küçük parçalara ayrıldı. Bu parçaların ‘Kasım ayı sonlarında’ düzenli olarak gördüğümüz göktaşları yağmuru olduğu düşünülüyor. Öyleyse, kuyrukluyıldızlar sonunda patlıyorlar gibi görünüyor. Bunu, parçalanarak ve daha sonra meteorik toz şeklinde yörüngelerine saçılarak yapıyorlar. kuyrukluyıldız, katı bir madde yığını değildir. Bilim adamları, kuyruklu yıldızların, gazlarla birleştirilmiş büyük katı madde parçacıkları yığınlarından oluştuğunu düşünürler. Bir kuyruklu yıldızın en parlak kısmı ‘kafa’ dır. Kafanın merkezi, en ağır malzemeden yapılmıştır. ve ‘çekirdek’ olarak adlandırılır. Çekirdeğin çevresi ‘koma’ olarak bilinen bir kısımdır. Bu, 80.000 km veya daha fazla genişlikte olabilen puslu, bulutsu bir örtüdür. Ve bir kuyruklu yıldızın kuyruğu çok ince gazlardan oluşur. Ve ince parçacıklardan meydana gelir. Yani, bir kuyruklu yıldız gökyüzünde parladığında oldukça katı görünse de, aslında çoğunlukla küçük parçacıklar ve gazlardan oluşur.

Kuyruklu yıldızlar Dünya atmosferine girdiklerinde yanarlar. Ancak uzay mekikleri yeniden girdiklerinde patlamazlar. Neden?

Meteorlar ve kuyruklu yıldızlar, Dünya yüzeyine zarar görmeden iniş yapmakla ilgilenmiyorlar.Rastgele ve kontrolsüz girişlerine rağmen, birçok göktaşı parçası, atmosferdeki ateşli yolculukları sırasında tamamen yok olmaktan kurtulur.Öte yandan uzay mekiği, sürtünmeden kaynaklanan ısınmayı azaltmak için kontrollü ve hassas bir şekilde hesaplanmış bir süzülme yolu boyunca atmosfere girer.Ek olarak, yüksek sıcaklıkta süblimasyon yoluyla ısıyı dağıtan ablatif kaplamalar, mekiğin kritik yüzeylerini korur.Bu kaplamalar, seramik veya kompozit bir malzemeden yapılabilir.

Tekrar giriş sırasında Challenger mekiğinin karıştığı trajik kazayı hepimiz hatırlıyoruz. Fırlatma sırasında meydana gelen bir aksilik nedeniyle ısı kalkanının hasar görmesi nedeniyle yandı.

certain comet

Siyah gökyüzünde yavaş hareket eden beyaz bir nokta ne olabilir?

Dün, gökyüzünde çok yüksek bir rakımda hareket eden küçük bir cisim gördüm.Hareket eden bir yıldız gibi görünüyordu.Arkadaşım bunun bir meteor veya kuyruklu yıldız olabileceğini düşündü.Kuyruğu yoktu.

Bir göktaşı gördüğünü sanmıyorum. Göktaşları çok hızlı hareket eder ve atmosferde yanarken parlaklıkları değişir. Bir kuyruklu yıldız gördüğünüzü sanmıyorum çünkü çok uzaktaki bir kuyruklu yıldız, biraz bulanık ve kuyruğu olmasının yanı sıra gökyüzünde oldukça yavaş hareket eder. Yüksekten uçan bir uçak olabilir. Bu tür uçakların 10 kilometre kadar yükseklikte uçarken gökyüzünü geçmesi birkaç dakika sürebilir. Aynı zamanda bir uydu da olabilir. Gün batımından sadece bir veya iki saat sonra, alçak bir Dünya yörüngesindeki bir uydu hala görünür olacak ve kolayca ayırt edilebilir. Bu aynı zamanda gün doğumundan bir veya iki saat önce de olabilir. 1957’de Ruslar tarafından fırlatılan ilk Sputnik’i bir sabah saat dört civarında gördüğümü hatırlıyorum. Bu alçak yörüngeli uydular gökyüzünde yaklaşık 15 dakika içinde hareket ediyor. Jeosenkron uydular çıplak gözle görülemez. Şansınız yaver gitmiş ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu görmüş olabilirsiniz; gerçekten de doğru zamanda bakıldığında görülebilen en parlak uydu olmalıdır.

Belirli kuyruklu yıldız hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek belirli kuyruklu yıldız hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.