Madeni paralar ilk ne zaman kullanıldı?

Madeni paralar ilk ne zaman kullanıldı?

Madeni paralar ilk ne zaman kullanıldı?

Lidya Kralı Kroisos muhtemelen ilk altın sikkeleri MÖ 6. yüzyılda basmıştır. Bunu biliyoruz çünkü MÖ 540 yılında, Samos Polycrates’i bozuk para sahteciliği yapmaktan suçlu bulundu.

Dünyanın çoğu yerinde madeni paralar popüler para birimiydi, ancak birkaç yerde insanlar böcek bacakları veya meyve yiyen yarasaların kürkünden yapılmış püsküllü ip parçaları gibi diğer öğeleri tercih ettiler.Bugün bile Fiji’nin bazı bölgelerinde domuzbalığı dişleri para birimi olarak kabul edilmektedir.Orada yerliler para için zorlanıyorlar, domuzbalıklarını sığ sulara sürüyorlar, burada yaratıklar çamurdan nakit krizi ile boğuluyor.Sığırlar para birimi olarak hizmet etti.Aslında, para kelimemiz Latince gagadan gelir, ‘inek’ anlamına gelir.Bu nedenle madeni paraların turaları ve kuyrukları vardır.

Newton sahte paraları nasıl ortaya çıkardı?

Madeni para sahteciliğinin uzun bir geçmişi vardır.Isaac Newton’dan daha az şanlı bir şahsiyet bu boğayı boynuzlarından tuttu.Kariyerinin sonlarında darphane ustası oldu ve kalpazanlık konusunda takıntılı olmaya başladı.Suçluları engellemek için madeni para tasarladı.Ama en zekice sahtecilik planlarından birini ortaya çıkaran bir kimyagerdi.18. yüzyılda Joseph Black, Glasgow Üniversitesi’nde kimya profesörüydü.Yalan işi sırasında, kalsiyum karbonatı ısıttığında, bir gaz karbondioksit verdiğini fark etti.Karbonatı ısıtmadan önce ve sonra dikkatlice tartmıştı ve ağırlıktaki azalma karbondioksit kaybını temsil ediyordu.

gold coins

Sahte para nasıl anlaşılır?

Black’in tartım becerileri kesinlikle işe yaradı ve sadece laboratuvarda değil.O günlerde öğrencilerin profesörlerine dersleri için doğrudan ödeme yapması yaygın bir uygulamadır.Profesör kendisini amfinin girişine yerleştirir ve öğrenciler içeri girdiklerinde altınları toplar.Bazı girişimci öğrenciler, madeni paralarından biraz altın keserek ücretlerini düşürmeye çalıştı.Ancak Black’in öğrencileri bu numaradan asla paçayı sıyırmadı, çünkü huysuz profesör, paraları kabul etmeden önce tartıyordu.

Madeni paraların sahteciliğinden suçlu hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek madeni paraların sahteciliğinden suçlu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.