Kükürt nedir? Kükürdün kaynağı nedir?
Kısa Bilgi
Kükürt nedir? Kükürdün kaynağı nedir?
Her yıl yaklaşık 300.000.000 ton kükürt dioksit atmosfere salınır ve bu miktarın yaklaşık yarısı yanardağlardan gelir.Gerisi insan faaliyetinin bir sonucudur.Kömür veya petrol yandığında, her zaman mevcut olan bir miktar kükürt, kükürt dioksit oluşturmak için oksijenle birleşir.Kaynağı ne olursa olsun, sülfür dioksit havada daha da oksitlenir ve yağmurda çözünerek sülfürik asit oluşturan sülfür trioksite dönüşür.Volkanologlar, bu tür bir faaliyetin asit yağmuru üretimini nasıl etkilediğini belirlemek için volkanik patlamaları inceler.
Şarapta haydut mayaların büyümesini kontrol etmek için antik Romalılar zamanından beri kükürt dioksit kullandılar. Geleneksel olarak, şarap üreten mayaları eklemeden önce istenmeyen mayaları öldürmek için üzüm suyunun yanında kükürt yakarlardı. Günümüzde, kükürdü çevirmek yerine, birçok şarap üreticisi sodyum metabisülfit tabletleri kullanıyor. bunlar gerektiğinde kükürt dioksit açığa çıkarır.
Kükürdün zararları nelerdir?
Bazı insanlar eser miktarlarda bile olsa kükürt dioksite duyarlıdır ve anafilaksi dahil olmak üzere ciddi reaksiyonlara maruz kalabilirler.Bu nadir görülür.Vücudumuz aslında kükürt dioksiti işlemeye alışkındır çünkü belirli amino asitleri metabolize ettiğimizde oluşur.Genellikle zararsız bir şekilde salgıladığımız sülfatlara dönüştürülerek detoksifiye edilir.Çok yönlülüğü nedeniyle, kükürt dioksit de yaygın olarak kullanılan bir gıda katkı maddesidir.Mikrobiyal çürümeyi kontrol eder ve oksijen ile reaksiyonu önler, böylece esmerleşme riskini azaltır.Kükürt dioksit ayrıca gıdanın C vitamini içeriğini de korur.Bu nedenle, birçok bilim insanı kükürt dioksitle pek çok nedenden dolayı ilgileniyor.
Kükürt dioksit salımı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kükürt dioksit salımı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla