Klonlama nedir? Suni döllenmeden farkı nedir?
Kısa Bilgi
Klonlama nedir? Suni döllenmeden farkı nedir?
Suni Döllenme sürecinde, bir sperm (erkekten) ve bir yumurta (dişiden) birlikte inkübe edilir.Döllenme meydana gelir ve bir embriyo ile sonuçlanır ve daha sonra gelişmesi için bir dişinin rahmine implante edilir.Ortaya çıkan çocuğun özellikleri, her iki ebeveynden miras alınan genlere bağlı olacaktır.Klonlamada aşağıdaki adımlar takip edilir:
- Bir hayvanın dokusundan bir hücre izole edilir ve çekirdeği (genetik bilgi taşıyan) çıkarılır.
- Dişi yumurtalıktan bir yumurta izole edilir ve çekirdeği çıkarılır.
- Adım 1’de izole edilen çekirdek, Adım 2’de oluşturulan çekirdek eksikliği olan yumurtaya implante edilir.
- Ortaya çıkan ‘embriyo’ daha sonra gelişmesi için aynı türden bir dişinin rahmine yerleştirilir.
Örneğin, bir hayvanın ilk başarılı klonlanması durumunda, bilim adamları genetik materyali yetişkin bir koyunun meme hücresinin çekirdeğinden çekirdeği çıkarılmış bir yumurtaya aktardılar.
Embriyo bir fabrika gibidir.Çekirdeği, neyin üretilmesi gerektiğine dair talimatlar verir, böylece organizmanın tüm gelişim programını belirler.Klonlama, dişi yumurtadaki mevcut talimatların yerini, tamamen yetişkin bir bireyle ilgili talimatlarla değiştirir.Prosedür başarılı olursa sonuç, DNA’sı (çekirdekte bulunan) implante edilen kişi veya hayvanın bir klonudur.
Genler neden önemlidir?
Başkan Bill Clinton’ın başkanlık ettiği bir basın toplantısında, Celera Genomics’ten (özel bir şirket) J. Craig Venter ve Ulusal Sağlık Enstitüleri İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü’nden Francis Collins, insanı oluşturan üç milyar veya daha fazla kimyasal birimin DNA tanımlanmıştı. DNA’ya kilitlenmiş, bu kimyasal birimlerin kabaca elli bin spesifik dizisi, biz genler olarak adlandırıyoruz. Bunların birçoğunun işlevi bilinmemekle birlikte, bunlardan bazıları rolleri açısından zaten tanımlanmıştır. Ama artık bir türün genlerinin tamamını tanımlayan kolektif isim olan tüm genom dizilendiğine göre, belirli genleri tanımlamak çok daha kolay olacak. Ve nihayetinde genetik analizin belirli hastalıkların riskini belirlemek için kullanılabileceği anlamına gelecektir.
Genler aynı zamanda bir kişinin ilaçlara nasıl tepki vereceğini de belirler. Bu nedenle, gelecekte doktorlar hastalarının DNA’sında dosyalar tutabilir ve bu da en az yan etkiyle en iyi sonucu verecek ilaçları yazmalarına olanak tanır. Hastalığın genetik nedenlerini anlamaya başladığımızda ilaç geliştirmenin kendisi çok daha spesifik hale gelecektir. Diğer olasılıklar, gen kusurlarının doğum öncesi düzeltilmesi ve genetik mutasyonları düzeltmek için normal DNA dizilerinin yerleştirilmesidir.
İnsan DNA’sının tam yapısını keşfetmek, ‘genetik kodu kırmak’ olarak adlandırıldı ve bu, 2000 yılında çok fazla heyecan yaratan şeydi.
Dişi yumurta hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek dişi yumurta hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla