Subliminal reklamcılık işe yarıyor mu?
Kısa Bilgi
Subliminal reklamcılık işe yarıyor mu?
Çok sıkı kontrol edilen koşullar altında, bilinçaltı reklamcılık işe yarayabilir.İşin püf noktası, koşulların o kadar sıkı kontrol edilmesi gerektiğidir ki, onları oluşturmak için zaman ayırmaya değmeyebilir.İdeal koşullar yerine getirilmeden bilinçaltı reklamcılık o kadar etkili olmaz.
Bilinçaltı mesaj nedir?
Bilinçaltı mesaj, bir ekranda o kadar hızlı gösterilen bir mesajdır ki, bilinçli olarak farkında olmazsınız.Bu mesajlar saniyenin binde biri cinsinden ölçülebilir.Bu tür mesajlar bilinçli olarak tanınamayacak kadar kısa olsalar da, beyniniz üzerinde hala bir etkisi olabilir, çünkü orada olanların çoğu bilinçsizdir.Bilinciniz, kendi kafanızda neler olup bittiğine dair farkındalığınız, aslında beyninizdeki saniye saniye faaliyetin sadece küçük bir kısmıdır.
Tüketim alışkanlığı reklamlar ile yönlendirilebilir mi?
Tüketici davranışının hem laboratuvar deneyleri hem de analizleri, çoğu zaman bilinçsiz zihnimiz adına hareket ettiğimizi gösteriyor.Bir deneyde, bir grup öğrenci Florida, tombala ve unutkan gibi bazıları yaşlılığı düşündüren uzun bir kelime listesine maruz kaldı.İkinci bir grup için benzer bir listede, California, garip ve satranç gibi yaşı ima etmeyen kelimelerle deneye başladı.Çalışma, “yaşlılık” terimleri verilen öğrencilerin odadan çıktıklarında daha yavaş yürüdüklerini, ancak yavaş yürüyüşlerinin bilinçli olarak farkında olduklarını reddettiklerini buldu.Araştırmacılara göre, bu, öğrencilerin bilinçsiz zihinlerinin terimlerdeki ipuçlarını yakaladığını ve eylemlerine buna göre rehberlik ettiğini kanıtlıyordu.Ancak, sonraki araştırmacılar bu sonuçları yeniden üretemeyeceklerini söyleyince, hala çözülmemiş bir tartışma girdabı patlak verdi.
Seçimlerimizi bilinçli mi yaparız?
Hollanda’da daha az tartışmalı bir deney, arabalar gibi büyük eşyaların satın alınmasının çok fazla düşünme veya analiz gerektirmediğini gösterdi.Testte, araştırmacılar gönüllülere farklı arabaların bir dizi özelliğini verdiler ve sonra ya zihinsel egzersizlerle alıcıların dikkatini dağıttılar ya da satın alma işlemini sessizce düşünmelerine izin verdiler.Satın alma hakkında düşünemedikleri anlamına gelen dikkati dağınık olanlar en mantıklı seçimleri yaparken, satın almayı düşünenler ise daha düşük kaliteli araçlar seçtiler.Çalışma, fırın eldiveni veya diş fırçası gibi dikkate alınması gereken daha az özelliği olan öğeler satın almaya geldiğinde, hangi seçeneğin en iyi olduğuna karar vermek için bilinçli zihninizi kullanmanın iyi olduğunu gösterdi.Ancak karar karmaşık olduğunda, bilinçdışı zihin aslında daha güvenilir olabilir.
Araba satın alımlarıyla ilgili deneyi yürüten aynı araştırma grubu, mobilya hakkında da bir araştırma yaptı.Ikea’da sadece içeri girip sevdikleri ilk ürünü seçmek yerine kararlar üzerinde kafa yoran insanların uzun vadede seçimlerinden daha az memnun olduklarını buldular.
Subliminal reklamlar gerçek midir?
Bilinçaltı reklam mesajları, oradan mantıklı bir adım gibi görünüyor: Bilinçsiz zihni reklamı yapılan makaleyi almaya ikna edin. Araştırma, bu tür mesajların ancak sıkı kısıtlamalar altında işe yarayabileceğini gösteriyor. Bir deneyde, araştırmacılar bir grup gönüllüye alkolsüz bir içeceğin marka adını gösteren bilinçaltı bir reklam gösterdi. Bilim adamları, reklamın izleyicileri bir rakibin yerine reklamı yapılan ürünü seçmeye teşvik edeceğini umdu. Ancak buldukları şey, mesajların yalnızca gönüllüler susamışsa işe yaradığıydı. Sadece bu da değil, reklamı yapılan marka halihazırda kişinin tercih ettiği içecekse, bilinçaltı mesaj onun için tüketim arzusunu artırmadı. Deney, eğer insanlar susamışsa ve herhangi bir içkinin içilmesi için güçlü bir tercihleri yoksa, bilinçaltı olarak reklamı yapılan içeceği seçme eğiliminde olacaklarını buldu. Ancak laboratuvardaki koşullar, gerçek TV izleme veya film izleme deneyimi gibi dikkatlice kontrol edilmedi ve araştırmacılar, bilinçaltı bir reklamın herhangi bir etkisi olmadan önce bir ürünü satın alma veya seçme motivasyonunun var olması gerektiğini kabul etmek zorunda kaldılar.
Bilnçaltı mesaj insanları etkiler mi?
1978’de heavy metal grubu Judas Priest, şarkılarından birine bilinçaltı bir mesaj eklemekle suçlandı.Endişeli vatandaş grupları, grubun ‘Better by you, Better than Me’ şarkısının ‘yap’ diyen gizli bir lirik mesaj içerdiğinden şikayet ettiler.Grup şikayetleri görmezden geldi, ancak 1985’te Nevada, Reno’da iki genç adam intihara teşebbüs etti.Ebeveynleri şarkının kendilerine bunu yaptırdığını iddia etti ve grubu mahkemeye verdiler.Ancak, her iki çocuğun da önemli duygusal sorunları olduğuna ve intihar etmekten bahsettiğine dair kanıt sunulduğunda, dava reddedildi.Wilson Bryan Key ifade verdi, ancak şarkıda anlamlı bir bilinçaltı reklam olup olmadığını doğrulamadı.
Yaşlılık hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yaşlılık hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla