Kimyasal bağlar nelerdir?
Kısa Bilgi
Kimyasal bağlar nelerdir?
Kimyasal bağlar, her şeyi bir arada tutan şeydir.Elektronlar protonlara çekilir.Protonlar atomun çekirdeğinde bulunur ve elektronlar protonların çektiği çekirdeğe olabildiğince yakın toplanır.Ancak elektronlar birbirini iter ve çekirdeğin etrafındaki her enerji seviyesini yalnızca birkaçı işgal edebilir.
Elektronlar bir çekirdeğe olabildiğince yaklaşmaya çalışırlar, ancak çekirdeğin yakınındaki noktalar halihazırda başka elektronlarla doldurulmuşsa çok yakınlaşmaları engellenir.Bu, iki atomumuz varsa ve birinin çekirdekten uzakta bir elektronu varsa ve diğerinde çekirdeğin yakınında boş bir nokta varsa, ilk atomdan gelen elektron ikinci atomun boş yuvasına düşebilir demektir.
Kimyasal bağlar nasıl oluşur?
Bazen elektron aslında ilk atomu terk eder ve ikinciye katılır.Geriye iki iyon kalır.İlki, elektrondan bir tane fazla protona sahip olduğu için pozitif yüklüdür.İkincisi, fazladan bir elektrona sahip olduğu için negatif yüklüdür.Bu iki iyon, zıt yüklere sahip oldukları için birbirlerine çekilirler.
Diğer durumlarda, elektron ilk atomu tam olarak terk etmez.İkinci atomdaki boş yuvaya düşer, ancak yine de ilk atomdaki dış yuvayı doldurur.İki atom, çekirdeklerinin paylaşılan elektrona çekimleri ile bir arada tutulur.
Metalik elementlerde, dış elektronlar çok hareketlidir, çünkü çekirdekten uzaktadırlar ve yakındaki tüm çekirdeklere yaklaşık aynı miktarda çekilirler.Çekirdekten çekirdeğe doğru hareket ederler, her zaman çekim güçlerinin oldukça zayıf olduğu yerlerde uzak dururlar.Bunun etkisi, pozitif çekirdeklerin, atomdan atoma dolaşan bir negatif elektron deniziyle çevrelenmesidir.
Kimyada kaç tür bağ vardır?
Önceki cevapta tartışılan, elektronun ilk atomu terk ettiği ve ikinciye katıldığı ilk tip bağ, iyonik bağ olarak adlandırılır.Bu tür bir bağ, sodyum klorür (tuz) gibi moleküllerde bulunur; burada dış elektronunu (sodyum gibi) kolayca kaybeden bir atom, çekirdeğe çok yakın (klor gibi) boş bir yuvaya sahip bir atomla birleşir.elektronları çekmede iyidir.
İki çekirdeğin bir elektronu paylaştığı tartışılan ikinci tipe kovalent bağ denir.Bunlar çok güçlü bağlardır ve molekülleri çok iyi bir arada tutarlar.Karbon atomları arasındaki veya karbon ile hidrojen arasındaki bağlar genellikle kovalent bağlardır.
Tartışılan üçüncü tip bağ, metallerde görülen bağların özelliğidir çünkü metalik bağ olarak adlandırılır.
Bu bağ tiplerinin üçü de bir veya daha fazla elektronun karıştığı bağlardır.Diğer bir tahvil türleri vardır, genellikle ilk üçten daha zayıf, ortalama olarak, bir bütün elektrondan daha az olandan daha azdır.
Tek tek atomlar arasında değil moleküller arasında oluşan hidrojen bağına daha önce baktık.Moleküller gereklidir çünkü bu tür bir bağ ancak bir elektron zamanının çoğunu molekül içindeki bir atom etrafında başka bir atom etrafında geçirdiğinde gerçekleşir.Bu, molekülün bir tarafını biraz daha negatif, diğer tarafını biraz daha pozitif hale getirir.Bir molekülün pozitif ucu daha sonra hidrojen bağı oluşturmak için diğerinin negatif ucuna çekilir.
van der Waals kuvvetleri nedir?
Toplu olarak van der Waals kuvvetleri olarak adlandırılan (Hollandalı bilim adamı Johannes Diderik van der Waals’ın adını taşıyan) benzer bir dizi etki, tek atomlarda bile olabilir.İki atomun etrafındaki elektronlar bağıntılı hale gelebilir, böylece ilk atomdaki bir elektron bir yanda olduğunda, diğer atomdaki bir elektron da öyledir ve elektronlar atomun etrafında döndüklerinde, bunu eşzamanlı olarak yaparlar, böylece oradaher zaman bir atomun pozitif tarafı diğerinin negatif tarafına bakar ve bir çekim yaratır
Ekstra elektron hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ekstra elektron hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla