Kelebekler Göç Eder mi?
Kısa Bilgi
Kelebekler Göç Eder mi?
Kuşların göç ettiğini herkes bilir. Bu, belirli mevsimlerde özel rotalar üzerinden seyahat ettikleri anlamına gelir. Ancak çok az insan, birçok kelebeğin ve bazı güvelerin de göç ettiğini fark eder. Buna bir örnek boyalı kelebek kelebek. Her baharda Meksika’dan Kaliforniya’ya gider. Avrupa’da, aynı türden bir kelebek ilkbaharda Akdeniz’i geçerek Kuzey Amerika’dan Avrupa’ya gider. Bir kelebek göçü olduğunda, gökyüzünde binlerce ve hatta milyonlarca kelebek birlikte seyahat eder. Tüm göçmen kelebekler arasında en iyi bilineni Hükümdar kelebeğidir. Kışı Meksika Körfezi ve diğer güney bölgelerinde geçirir. İlkbaharda genç dişi, yumurtalarını büyümeye başlayan süt otu bitkilerinin üzerine bırakır. Yumurtadan çıkan tırtıllar süt otu yapraklarıyla beslenir. Yetişkin kelebekler geliştiğinde. kuzeye gider.Orada çiftleşirler ve baharın ilerlemesiyle büyümeye yeni başlayan süt otu üzerinde yumurta bırakırlar. Şimdi bu ilginç bir göç türüdür. Çünkü bu, birkaç ay içinde birkaç kuşağın, süt otu aramak için daha da kuzeye seyahat ettiği anlamına gelir. Yaz sonu geldiğinde ve hükümdar kelebekleri Kanada’ya ulaştığında, onlar başlangıçta orijinal kelebekler değildir, onların torunlarıdır! Sonbahar yaklaştığında ve daha serin hava göründüğünde, hayatta kalan hükümdarlar çok sayıda kelebekle göç ederler. Gökyüzünde büyük bir kelebek sürüsü oluştururlar ve insanlar onları 30 kilometre genişliğinde bir sürü halinde yayıldığını görmüşler! Bu tür kelebek kütleleri her yıl bu şekilde göç eder ve hep aynı rotaları izlerler.
Kelebekler nasıl büyür?
Kelebekler, kıpır kıpır solucan benzeri tırtıllardan zarif, renkli uçan böceklere inanılmaz bir dönüşüm geçirir. Bu hayat değiştiren sürece metamorfoz denir. Dişi kelebekler yapraklara yapıştırdıkları minik yumurtalar bırakırlar. Yumurtalar, onları bırakan kelebeğin türüne bağlı olarak farklı şekillerdedir. Tırtıllar yumurtadan çıkar. Önce yumurtalarının yapıştığı yaprağı yerler. Sonra aynı tür bitkiden daha fazla yaprak yerler. Büyümek için çok yaprak yemeleri gerekir. Tırtıllar tamamen büyüdüklerinde, bir yaprağa veya dallara yapışırlar ve etraflarında krizalis adı verilen sert bir deri tabakası oluştururlar. Tırtıl, krizalitin içinde değişir. Yeni kelebek krizalitten çıkar. Kanatları yumuşak ve nemlidir. Kelebeğin uçabilmesi için uzamaları ve kurumaları gerekir. Yetişkin kelebeklerin güzel renkleri vardır ve uçabilirler. Erkek ve dişi yetişkinler yeni yumurta yapmak için çiftleşirler.
Kelebekler uzun, saman benzeri dillere sahiptir. Çiçeklerden nektar adı verilen şekerli bir sıvıyı yudumlamak için kullanırlar. Bazı kelebeklerin kanatlarında göze benzer benekler vardır. İşaretler, kelebeği yemek isteyebilecek hayvanları, vücut yerine kanatlarına saldırmaları için kandırır.
Kelebekler, metamorfoz sürecinden geçen tek hayvan değildir. Kurbağalar kurbağa yumurtası adı verilen yumurtalardan balık benzeri kurbağa yavrularına dönüşürler, sonra bacaklarını, kollarını büyütür ve kurbağa olmak için kuyruklarını kaybeder.
Kelebek Ne Yiyor?
Bildiğiniz gibi, bir kelebek bir yaşam döngüsünden geçer. Önce bir yumurta, sonra bir tırtıl, sonra bir pupa (bu sırada kışın uyuduğu) ve sonunda bir kelebek olarak ortaya çıkıyor. Bu canlının yemesinin çoğunu yaptığı, o yaşam döngüsünde bir dönem vardır ve bu, bir tırtıl olduğu zamandır. Bazı kelebek türlerinde, hayatında bir şey yiyeceği tek zaman o tırtıl evresidir. Derisini patlayana ve yenisi için dökene kadar beslenir ve büyür. Bu işlemi defalarca tekrarlayabilir ve birkaç hafta içinde yumurtadan çıktığı zamandan birçok kez büyük olabilir. Ama kelebekler yemek yemeye hazır. Bir kelebeğin başı, göğüs kafesi ve karnı vardır. Yemek yiyen kelebekler, her zamanki böcek ağzı yerine bir tüpe sahiptir. Bu tüp kullanılmadığında saat yayı gibi sarılır. Nektarlarını emmek için çiçeklerin kalplerinin derinliklerine itilebilir. Kelebeklerle aynı böcek düzenine ait olan güvelerde bu tüp 15-30 cm uzunluğunda olabilir. Böylece iri, borulu çiçeklere ulaşabilir. Bazı güvelerin, meyve sularını içmek için meyve kabuklarını kesebilecekleri tüpün ucunda testere benzeri dişler vardır! Güvelerin ve kelebeklerin antenlerinin gerçekten de sensörlerden daha fazlası olduğunu biliyor muydunuz? Bu antenleri sadece hissetmek için değil, aynı zamanda koklamak ve belki de duymak için kullanırlar.
Dişi kelebekler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek dişi kelebekler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla