Plastik su şişeleri sıcak havalarda neden daha plastik kokar?
Kısa Bilgi
Plastik su şişeleri sıcak havalarda neden daha plastik kokar?
Hemen hemen tüm bu tür şişeler, yaygın bir plastik olan polietilenden yapılmıştır.poli kelimesi, birçok tekrar eden birimden oluşan bir molekülü ifade eder.Polietilen, birçok küçük etilen molekülünün kimyasal olarak birleştirilmesiyle yapılır.Su şişesi üreticileri, polietilene, bahçe mobilyaları gibi ürünlerin üreticilerinin plastiğin güneş ışığına maruz kalma yoluyla parçalanmasını önlemek için kullandıkları ultraviyole ışık stabilizatörleri bile hiçbir şey eklememektedir.Sorun şu ki, bu dengeleyiciler suya karışıyor, bu yüzden su şişeleri için güvenli değiller.Sonuç olarak, su şişeleri sonunda güneşe maruz kaldığında çatlayacaktır.
Öyleyse, polietilen hiçbir katkı maddesi içermiyorsa, ne kokuyor?Aslında plastiğin kendisidir.Herhangi bir koku alabilmemiz için burnumuzdaki reseptörlerin moleküller tarafından bağlanması gerekir.Genellikle polimerler uçucu değildir, dolayısıyla kokmazlar.Ancak etilen molekülleri polietilen yapmak için birleştirildiğinde, bazı kısa zincirli bileşikler de üretilir.Bunlar daha uçucudur ve kokuları vardır.Neden Öyleyse sıcak havada daha fazla?Maddeler ısıyla daha kolay bir şekilde buhar fazına girer.Taze pişmiş bir somun ekmeğin aromasını soğuk bir somunun aromasıyla karşılaştırın.
Plastik koku hakkında endişelenmeli miyiz?
Hayır. Kısa polietilen zincirleri bile toksik değildir.Ancak koku sizi rahatsız ediyorsa, şişeyi birkaç kez kaynar suyla yıkayın. bu, uçucu bileşikleri giderir.O zaman kokulu bir şişeden içki içmek zorunda kalmadan sıcakta bisiklete binmeye gidebilirsiniz.
Bir meşrubat açıldığında neden ‘köpürüyor’?
Şişelenmiş veya konserve alkolsüz içecekler, tam olarak içecek emildiğinde köpük sağlamak amacıyla basınç altında çözünmüş karbondioksit içerir.Kap açıldığında, basınç serbest kalır ve sıvı artık katında çözünmüş büyük miktarda karbondioksiti tutamaz.Gaz bir fışkırmayla kaçar.Çok uzun süre beklemediğimiz takdirde, içecek damağımızı gıdıklayacak kadar gazlı kalır.
Kokulu şişe hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kokulu şişe hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla