Kalp krizinin sebepleri nedir?

Kalp krizinin sebepleri nedir?

Kalp krizinin sebepleri nedir?

Tıbbi olarak akut miyokard enfarktüsü olarak bilinen kalp krizi, aniden ortaya çıkan ve genellikle göğüs ağrısı ve bazen bilinç kaybının eşlik ettiği bir durumdur.Bir koroner arter tamamen tıkandığında, kalbe kan akışını engellediğinde, kalp kasının bir kısmını oksijen açlığı yoluyla etkili bir şekilde öldürdüğünde ortaya çıkar.

Kalp krizinin belirtileri nelerdir?

Kalp krizinin başlıca semptomu, göğüste şiddetli ağrı veya rahatsızlıktır ve genellikle göğüs şiddetli bir şekilde sıkışmış gibi hissetmek olarak tanımlanır.Omuzlarda, sırtta ve kollarda olduğu gibi keskin bıçaklama ağrıları da hissedilebilir.Çok hafif vakalarda, kurban bazen kalp krizi geçirdiğinden bile habersizdir.Kalp krizlerinin en yaygın nedeni, kalbin içindeki veya yakınındaki arter duvarındaki plaklarda kolesterol ve dokunun biriktiği bir durum olan aterosklerozdur.

Kan akışının basıncı daha sonra bu plakları yırtabilir, bu da arteri tıkar ve kanın akmasını engeller.Tütün içmek ve obezite gibi faktörler bu plak oluşumuna katkıda bulunabilir.

Kalp krizi genellikle kalbin iş yükünün aniden yükselmesi - genellikle aşırı fiziksel efor veya stres nedeniyle - ve artan aktiviteyle başa çıkmak için kalbe yetersiz oksijen sağlandığında da ortaya çıkar.

Her göğüs ağrısı bir kalp krizi değildir;bazen anjina adı verilen, geri dönüşümlü olan ve kalp kasının ölmesine neden olmayan bir durumdan kaynaklanır.Benzer şekilde, tüm kalp krizleri kalp işlevinin durmasına neden olmaz;kalp, yalnızca kalp durmasıyla sonuçlanan ciddi miyokard enfarktüsü vakalarında atmayı durdurur.

heart muscle

Pasif Sigara İçmek Ne Kadar Zararlıdır?

Pasif sigara içmek tartışmalı bir konu ve birçok çalışmanın konusudur.Sigara içmeyen insanların, içen insanların sigara dumanını soluyan insanları içerir.

Birçok uzman, pasif içicilerin, gerçek sigara içenlerin geliştirdiği sorunların çoğunu geliştirme riski altında olduğuna inanıyor.Önde gelen tıp dergilerinde yayınlanan araştırmalar, pasif içiciliğin birçok zararlı etkisini ortaya çıkarmıştır.* Journal of the American Medical Association *, 1980’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde 40.000’e yakın ölümün pasif sigara içiciliğinden kaynaklandığı sonucuna varmıştır.Diğer araştırmalar, pasif içiciliğin kalp hastalığı olasılığını yüzde 60’a kadar artırdığını bulmuştur.Pasif sigara içiciliği çocuklar için özellikle tehlikeli görünmekte, ani bebek ölümü sendromuna ve çeşitli solunum yolu hastalıklarına katkıda bulunmaktadır.

  • British Medical Journal * ‘da yayınlanan 1997 tarihli bir araştırma, sigara içenlerle yaşayan sigara içmeyenlerde yüzde 24 daha fazla akciğer kanseri vakası buldu.Ek olarak, çalışma, bu pasif sigara içenlerin kanında tütüne özgü kanserojenlerin bulunduğunu ve bunun önemli riskleri gösterdiğini ortaya koydu.

Tütün Sanayicileri Derneği, çalışmaların sonuçlarının farklılık gösterdiğine işaret ederek çeşitli çalışmaları gözden düşürmeye çalışıyor.Bazı araştırmalar, tütün şirketlerinin pasif içiciliğin zararlı olmadığının kanıtı olarak gördükleri hastalıklarla pasif içicilik arasında yalnızca zayıf bir bağlantı bulmuştur.

Ancak çoğu uzman, pasif sigara içmenin zararlı olduğu konusunda hemfikir.Kanıtlar ışığında ve sigara içenlerin sigara içme seçeneği olmasına rağmen pasif içicilerin sigara içmemesi gerçeği ışığında, dünya çapındaki pek çok hükümet işyerinde ve restoranlar da dahil olmak üzere pek çok kamusal alanda sigara içmeyi yasakladı.

Sigara Ne Zaman Bulundu?

Tütün yetiştiren ve içen ilk insanlar, Kristof Kolomb ve diğer ilk kaşifler Amerika’ya geldiğinde, Kuzey ve Güney Amerika Kızılderilileriydi. yerlilerin tütün kullandığını pek çok şekilde buldular. Örneğin, aralarındaki barışı simgelemek için pipo içtiler. Kızılderililer ayrıca tütünün tıbbi özelliklere sahip olduğuna inanıyorlardı, bu yüzden kendilerini hastalıklara karşı korumak için sigara içiyorlardı. Tütün, tıbbi olduğu fikri nedeniyle ilk olarak on altıncı yüzyılda Avrupa’ya tanıtıldı. Tütün piposu, Virginia’nın ilk valisi Ralph Lane tarafından 1586’da Avrupa’ya tanıtıldı. 1619’a gelindiğinde, Londra’da o kadar çok pipo yapıldı ki, o şehrin pipo üreticileri bir lonca kurdu.

Bugün elbette tütünlerin çoğu sigara şeklinde içiliyor. Sigara içmek de oldukça eskidir. İlk İspanyol kaşifler, Batı Hint Adaları ve Meksika’daki yerlileri sigara içerken buldular. Batı Hint Adaları’nda tütünü sarmak için ince bir palmiye kabuğu, Meksika’da ise mısır kabuğu kullanıyorlardı. Sigara için kağıt kullanan ilk insanlar İspanyollardı. Akdeniz ve Karadeniz’e yakın ülkelerde, özellikle Türkiye etkisi altındaki bölgelerde sigara kullanımı yayılmıştır. 1854 1856’da Kırım’da savaşan İngiliz ordusu, Türk sigaralarını keşfetti ve onları Londra’ya geri getirdi. Birkaç yıl sonra, ilk sigara fabrikası Londra’da açıldı.

heart muscle

Yanan bir sigaradan çıkan duman neden dikey olarak belirli bir yüksekliğe yükselip sonra dağılıyor?

Bu sorunun iki kısmına ayrı ayrı bakalım.İlk olarak, dumanın neden başlangıçta yükseldiğini ele alalım.Duman, sigara yakıldığında üretilir;Ateş ve ısı, temas eden hava gibi ortaya çıkan gazların da sıcak olmasını sağlar.Sıcak hava, konveksiyon nedeniyle yükselir;çevreleyen soğuk havadan daha hafiftir.Bu yüzden başlangıçta dumanın yükseldiğini görüyorsunuz.Ama açıkça, bu böyle devam edemez.Çevreleyen hava ile karışım soğumaya neden olur ve duman partikülleri, hava ceplerinin ve moleküllerinin rastgele hareketlerine maruz kalır, bu süreç ‘dağılma’ olarak adlandırılır.Bu nedenle sigara dumanının uzun vadeli bir üstünlüğü veya geçiş hakkı yoktur.

Kalp durması hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek kalp durması hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.