Kahkaha neden bulaşıcıdır?
Beynin bir numarası bizi kahkahaları paylaşmaya nasıl zorluyor?
Kısa Bilgi
Kahkaha bulaşıcıdır.
Çevreden gelen kahkahalar, şaka özellikle komik olmasa bile gülmemizi ya da en azından gülümsememizi sağladığını biliyoruz. Araştırmacılar, beynimizde aslında bir gülme jeneratörünün olduğunu buldular. Kahkaha sesinin, yüz kaslarımızı tepki vermeye hazırlamaktan sorumlu beynin bir alanı olan premotor kortikal bölgesini aktive ettiği bulunmuştur.
Neden kahkaha atarız?
Çünkü kahkaha, diğer insan gruplarına uymak için kullandığımız sosyal bir araçtır. Bazı bilim adamları bile atalarımızın konuşamadan önce birlikte güldüklerini savunuyorlar.
Gülme krizi nedir?
Neden çok güldükten sonra, işler daha da komikleşiyor ve gülmeyi kesmek daha zor hale geliyor? Gülerken altına kaçırmak mümkün mü?
Olumlu bir geri besleme döngüsüdür ve kahkahaların genellikle bulaşıcı olduğu düşünülen nedenlerle aynıdır. Kahkaha, kendinizi iyi hissettiren beyin kimyasalları olan endorfinleri serbest bırakır. İşitme dostu kahkahalar bazılarını serbest bırakır, gülmekten kendiniz daha fazlasını serbest bırakır. (Bu yüzden televizyonda gülme izleri var; gülmeyi duyarsak, gülmemiz de daha olasıdır.) Normalde endorfinler salınır, işlerini yapar ve sonra giderler. Bununla birlikte, bazen biraz daha uzun süre takılmalarının bir nedeni olabilir. Sürekli kahkaha süreleri endorfinleri ortadan kalktıklarından biraz daha hızlı serbest bırakabilirler ve böylece beyin dengeyi yeniden kazanmaya çalışırken toplanmaya başlarlar. Ne kadar iyi hissedersek o kadar çok güleriz ki bizi daha iyi hissettirir. Ya da yorulduk ve beyin zaten gece kapanmaya başlamıştı ve bu yüzden aniden ortaya çıkan endorfin seli temizlemeye yardımcı olmaya hazır değildi. Sonunda, beyin tüm geri tepmeli endorfinleri temizlemek için kendini aşırı hıza sokar ve kıkırdak oturması biter. Bu genellikle bizi sonradan oldukça yıpranmış hissetmemize neden olur, ancak yine de iyi.
Kahkaha hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek kahkaha hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla