Kaç kemiğimiz var?

Kaç kemiğimiz var?

Kaç kemiğimiz var?

Bir insan bebeği 270 kemikle doğar.Bunlardan bazıları biz büyüdükçe bir araya gelir ve yetişkin olduğumuzda sadece 206 kemiğimiz olur.İskeletimizin orta kısmında 26 adet omurgamızda, 22 adet kafatasında ve 25 adet kaburgamızda olmak üzere 74 adet kemik bulunmaktadır.Kollarımızda ve bacaklarımızda 126 kemik var - 62’si bacaklarımızda, 64’ü kollarımızda.Kulaklarımızın her birinin altı kemiği vardır.Kemiklerin dışı sert ve içi süngerimsi.Onları hafif yapan budur.Vücudumuzun farklı bölgelerinin farklı kemik türleri vardır.Hep birlikte dört tür kemiğimiz var: uzun, kısa, düz ve düzensiz kemikler.Vücudumuzun bazı bölgelerinde kemik yerine kıkırdak vardır.Kıkırdak, lastiksi bir bağ dokusudur.Elastiktir ve harekete yardımcı olur.

Kaslar nedir?

Kaslar, kasılabilen ve normal uzunluklarına dönebilen dokulardır.Bir kas vücudumuzdaki iplik benzeri proteinlerden oluşur.Yaklaşık 650 kasımız var.Bu kaslar kemiklere, kıkırdak ve bağ gibi yumuşak dokulara ve deriye bağlıdır.Kol ve bacaklarımızdaki kaslar uzundur.Göğüs kaslarımız geniş ve düzdür.Yüz kaslarımız duygularımızı ifadelerle göstermemize izin verir.Diğer hayvanlardan daha fazla yüz kasına sahibiz.Kaslar gönüllü veya istemsizdir.Gönüllü kaslar istediğimiz zaman hareket eder.Kalplerimizdeki kalp kasları gibi istemsiz kaslar kendi kendilerine hareket eder.Düzenli olarak egzersiz yaparsanız kasların boyutu artar.Aslında, güçlü kaslar deride diken diken olarak görünür.Uzun süre egzersiz yapılmazsa, kaslar küçülebilir ve zayıflayabilir.

undigested food

Yiyecekleri çiğnemek neden önemlidir?

Yetişkin bir insanın yaklaşık 32 dişi vardır.Bunlardan bazıları yiyecekleri ısırmak ve yırtmak için kullanılırken, diğerleri onu öğütmeye yardımcı olur.Ne kadar çok çiğnersek, vücudun yiyecekleri sindirmesi o kadar kolay olur.Biz çiğnerken ağız, yiyeceği nemlendiren tükürüğü salgılar, böylece hiçbir organı sıyırmadan sindirim sisteminden geçer.

Yutunca yiyeceğe ne olur?

Yutulduktan sonra yiyecek yemek borusundan veya yemek borusundan mideye doğru hareket eder.Besin borusu, ağzı sindirim sisteminin geri kalanına bağlayan uzun bir tüptür.Yemek borusunun kas duvarlarının dalga benzeri hareketleri, yiyeceği uzun tüpten aşağı itmeye yardımcı olur.

undigested food

Neden bazen yemek yerken boğuluruz?

Boğaz, biri yemek diğeri hava olmak üzere iki tüpten oluşur.Epiglot adı verilen küçük bir kanat, yuttuğumuz anda soluk borusunu kapatarak yiyeceğin soluk borusuna girmesini engeller.Ancak bazen yiyecek yanlışlıkla soluk borusuna girerek boğulmamıza neden olur.Bu genellikle yemek yerken güldüğümüzde, konuştuğumuzda veya düzgün çiğnemeden yiyeceği yuttuğumuzda olur.

Yiyecek midede sindirilir mi?

Mide duvarları yiyeceği çalkalayarak küçük parçalara ayırır.Midedeki asit zararlı bakterileri öldürürken diğer kimyasallar sindirimi hızlandırır.Mide duvarlarından su, şeker ve tuz kana süzülür.Kekik adı verilen sindirilmemiş yiyecek, daha fazla sindirim için ince bağırsağa geçer.Yiyecekler ince bağırsakta tamamen sindirilir.İnce bağırsakta küçük parmak benzeri çıkıntılar veya villuslar besinleri kan dolaşımına geçirir.

undigested food

Dil sindirimimizde nasıl bir rol oynar?

Dilde, yiyeceğin tuzlu, acı, tatlı veya ekşi olup olmadığını belirlememize yardımcı olan milyonlarca minik tat tomurcuğu vardır.

undigested food

Sindirim kanalı nedir?

Sindirim sistemi olarak da adlandırılan beslenme kanalı, ağızdan başlayıp anüste biten uzun bir tüptür.Mide, ince ve kalın bağırsaklar ve rektum gibi organları içerir.

undigested food

Karaciğer nasıl çalışır?

Karaciğer sindirim sisteminin bir parçası değildir, ancak sindirimde hayati bir rol oynar.Yağı parçalamanıza yardımcı olan bir maddeyi serbest bırakır.Karaciğer daha sonra kullanmak için fazla yağ depolar.

undigested food

pankreas ne yapar?

Pankreas midenin arkasında bulunur.Bu organ, proteinleri, yağları ve karbonhidratları parçalamaya yardımcı olan kimyasalları serbest bırakır.Aynı zamanda vücuttaki şeker seviyelerinin korunmasına yardımcı olur ve diyabeti önler.

undigested food

Sindirilmemiş yiyeceklere ne olur?

Lif gibi sindirilmemiş yiyecekler ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçer.Sindirilmemiş gıdalardaki su, kalın bağırsak tarafından emilir.Kalın bağırsakta bulunan bakteriler atık maddeyi dışkıya dönüştürür.Dışkı, sonunda anüs yoluyla atıldıkları rektuma gönderilir.

undigested food

İdrar nedir?

İdrar aslında sıvı atıktır.Su ve üre adı verilen zararlı bir kimyasal içerir.Böbrek adı verilen fasulye şeklindeki bir çift organ, idrarı kandan filtreler.İdrar daha sonra üreter olarak bilinen iki ince tüp aracılığıyla mesaneye geçer.Mesane idrarı üretradan dışarı atılana kadar depolar.

Yutulmuş yiyecek hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yutulmuş yiyecek hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.