Jüpiter adını nasıl aldı?

Jüpiter adını nasıl aldı?

Jüpiter adını nasıl aldı?

Gezegen, Roma tanrılarının kralının adını almıştır.Gerçekten de gezegenlerin kralı, sadece devasa boyutundan dolayı değil, aynı zamanda en hızlı döndüğü için de verilmiştir.Güneş, Ay ve Venüs’ten sonra gökyüzündeki en parlak dördüncü nesnedir.Jüpiter, gaz devlerinin ilki ve Güneş’ten gelen beşinci gezegendir.Tüm gezegenlerin en büyüğüdür.Aslında, içine binden fazla Dünya sığabilir!Jüpiter’de, rüzgarların Dünya’daki en hızlı kasırgadan beş kat daha hızlı kükreyebildiği sürekli fırtınalar vardır.Bazı büyük fırtınalar burada kahverengi olarak görülüyor.

Jüpiter’in kaç ayı var?

Jüpiter’in 60’tan fazla uydusu vardır.Ünlü İtalyan gökbilimci Galileo Galilei, 1610 yılında Jüpiter’in en büyük dört uydusunu gördü ve bunlara Io, Europa, Calisto ve Ganymede adı verildi.1970’lere gelindiğinde dokuz uydu daha keşfedildi ve bugün 63 tane olduğunu biliyoruz. En büyük dört uydudan biri olan Io, Jüpiter’e çok yakın.Sürekli olarak Jüpiter’in ve diğer büyük uyduların yerçekimi tarafından çekildiği için bu küçük ay üzerinde büyük bir baskı var.Bu halat çekme çok fazla ısı üretir, bu nedenle Io aktif yanardağlarla kaplıdır.

largest moons of jupiter

Büyük Kırmızı Leke nedir?

Jüpiter bir fırtınalar gezegenidir.En büyük fırtına bölgesine Büyük Kırmızı Nokta denir.En az 340 yıldır şiddetleniyor.O kadar büyük ki Dünya’dan bir teleskopla görülebiliyor.

Jüpiter’e kaç keşif yapıldı?

Gezegenlerin kralına birçok keşif yapıldı.Pioneer 11, 1974’te ilk yakın plan görüntüleri çekti, atmosferi inceledi ve Jüpiter’in manyetik alanını tespit etti.Uzay aracı Galileo, 1989’da fırlatıldı ve Jüpiter’in yörüngesine girdi.2000 yılında Cassini sondası şimdiye kadarki en iyi fotoğrafları çekti.

Jüpiter’in yerçekimi hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek jüpiter’in yerçekimi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.