Kaç Çeşit Elma Vardır?
Kısa Bilgi
Kaç Çeşit Elma Vardır?
Herkesin damak zevkini tatmin edecek kadar elma çeşidi vardır. Yalnızca Birleşik Krallık’ta 2.000’den fazla elma çeşidi kaydedilmiştir. Ve tüm dünyayı düşündüğünüzde, muhtemelen birkaç bin tane daha vardır. İnsanın yetiştirdiği ilk meyvelerden biri olduğunu biliyoruz. Elma muhtemelen Güneydoğu Avrupa ve Güney Batı Asya’da ortaya çıkmıştır ve oradaki en eski yerliler tarafından yetiştirilip yenmiştir. 2000 yıldan daha uzun bir süre önce, Avrupa’da farklı elma türleri zaten yetiştiriliyordu. Antik Roma’da, sakinler yedi farklı elma çeşidinin tadını çıkardılar. Bu çeşitler nasıl elde edilir? Elma yetiştiricileri tarafından her zaman çok fazla deney yapılmaktadır. Herhangi bir tür genç elma ağacına herhangi bir türden bir tomurcuk veya dal aşıladığınızda, olgun ağaç, aşı ile aynı türden elmaları verir. Bu nedenle, çocuk bakıcıları her zaman aşılama ve onları melezlemek için çiçekleri dölleyerek deneyler. 17. yüzyıla kadar İngiltere’de Costards ve Codlins olarak bilinen iki ana elma türü vardı. Ancak 14. yüzyılda Fransa’dan kaliteli tatlı elma aşıları tanıtıldı. Kırmızı bir derileri vardı ve Pippin olarak bilinmeye başladılar. ancak 1830’a kadar Slough’lu bir Bay Cox, ünlü Cox’s Orange Pippin’ini üretti. Bir başka ünlü elma olan Worcester Pearmain, 1871’de Worcester’li Bay Hale tarafından tanıtıldı. Bugün bile, Birleşik Krallık’ta kaydedilen 2.000 çeşide rağmen, ticari olarak sadece 20 tanesi yetiştirilmektedir.
Doğranmış bir elma neden kırmızımsı bir renk alır?
Bunun elmanın canlı dokusunun oksijene maruz kalmasıyla bir ilgisi olduğunu biliyordum ama ayrıntılar konusunda bulanıktım.Bu yüzden bir cevap aramam gerekiyordu, yapmaktan pek hoşlanmadığım bir şey.Görünüşe göre, yaramazlık, bazıları tüm canlı dokularda bulunan tirozinaz adı verilen bir enzim tarafından yapılıyor.Oksijen ve tirozin melanin oluşturmak için birleşiyor gibi görünüyor.Melaninin cildimize renk veren o koyu renkli madde olduğunu hatırlarsınız.Bazılarımızı diğerlerinden daha karanlık yapıyor.Yani, elmanın ve muzun da soyulduktan sonra koyulaşması melanin üretiminden kaynaklanmaktadır.Canlı doku çok karmaşık bir şeydir.
İlgilenenler için biraz daha ayrıntılı kimya: Meyvelerde bulunan renksiz polifenolleri kahverengiye (veya kırmızımsı) renk değişikliğine dönüştürmek için bir dizi değişiklik yapılır.Bunlara enzimatik oksidasyon ve polimerizasyon dahildir.Kararmadan sorumlu enzim, katekolaz, tirozinaz ve fenolaz olarak da bilinen Polifenol oksidazdır (PPO).
Polifenol oksidaz (PPO) çoğu gıdada bulunur.Monofenollerin difenollere dönüşmesini katalize ettiği için oksidasyonun başlangıç aşamasına katılır ve bunlar daha sonra yüksek reaktif, renkli o-kinonlara dönüştürülür.Bunlar daha sonra diğer o-kinonlar, amino asitler, indirgeyici şekerler vb. İle reaksiyona girerek çöken polimerler oluşturur ve koyu renk bozulmasını bırakır.
Bu arada, taze kesilmiş bir elmanın üzerine biraz limon suyu koyarsanız, koyulaşmayı bir ölçüde engellediği bilinir.
Ünlü elma hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek ünlü elma hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla