İris ışıktan boyutta değiştiğinde, neden gördüğümüz alan değişmez?
Kısa Bilgi
Bunun nedeni retinanın (ışığın beyin için sinyaller halinde işlendiği yerdir bir tür film ekranı olarak düşünülebilir.
Bunun nedeni retinanın (ışığın beyin için sinyaller halinde işlendiği yerdir bir tür film ekranı olarak düşünülebilir.) irisin hemen bitişiğinde olmamasıdır. Retina irisin bitişiğinde olsaydı, evet, daha küçük bir iris açıklığı daha küçük bir görüş alanı anlamına gelirdi. Fakat ışık, retinanın diyaframının küçük ya da büyük olup olmadığına bağlıdır. Görüntü, hemen hemen tümüyle retinaya (eğri film ekranı) çarpar, çünkü retina diyaframdan bir santimetre uzaktadır.
Kameranın çalışma sistemiyle aynı nedenden kaynaklanır.
Kameranın çalışma sistemiyle aynı nedenden kaynaklanır. Gözünüze giren ışık, gözbebeği daraldıkça küçülen küçük bir delikten (iris) geçer. Daha sonra koni içinde ayrışır ve gözün arkasındaki retinaya çarpar ve görüntü oluşturur. (Bu arada, görüntü ters çevrilmiştir.) İrisin boyutu, retinanın üzerinde görüntünün büyüklüğünü değil, retinanın üzerindeki görüntünün parlaklığını kontrol eder.
Bu olay çoğunlukla gözlük takmaya benzer.
Bu olay çoğunlukla gözlük takmaya benzer. Genelde aynı görüntüyü her zaman görürsünüz, ancak o görüntünün kalitesi ve odağı değişir
Bir merceğin her parçası görüntünün bir bölümünü yapar.
Bir merceğin her parçası görüntünün bir bölümünü yapar. Kameralar böyle çalışır. Daha büyük lensler basitçe daha fazla ışık toplama anlamına gelir. Bu nedenle kameranızın lensinin yarısını maskelerseniz, tüm resim görünür ancak daha koyu haldedir.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla