Hong Kong Çin'e bağlı mı yoksa özerk bir bölge mi?
İç Karışıklıklar ile boğuşan Hong Kong hakkında bilmedikleriniz...
Kısa Bilgi
- Çin, Hong Kong’u 99 yıllığına İngiltere’ye kiralamış ve kapitalist serbest piyasa ekonomisi ve batı tarzı hükümet için harika bir deney ortamı oluşturmuştur
- Hong Kong, kesinlikle Çin’in %100 bir parçasıdır.
- Hong Kong’un kendi bağımsız yasal ve politik sistemi yoktur.
- Tarihsel gelişimine bakılırsa…
- Hong Kong hakkında ilginç bilgiler
Çin, Hong Kong’u 99 yıllığına İngiltere’ye kiralamış ve kapitalist serbest piyasa ekonomisi ve batı tarzı hükümet için harika bir deney ortamı oluşturmuştur
Ancak Çin, bölgeyle ilgili haklarından vazgeçmedi ve kiralama sona erdiğinde yenilenmesine izin vermedi. Farklı bir kanun setinin varlığına rağmen, bölge hala Çin tarafından talep edilmektedir. Ayrıca, Hong Kong, ülkelerin varlığının en önemli belirleyici özelliği olan Çin’den bağımsızlık iddialarını uygulayabilen bir ordudan yoksundur.
Hong Kong, kesinlikle Çin’in %100 bir parçasıdır.
Yasal, politik ve ekonomik sistemlerinde (geçici) bir özerkliğe sahip olmak bunu değiştirmez. Sonunda Çin’in Hong Kong üzerinde etkisi ve gücü vardır. Ayrı bir sisteme sahip olmasının nedeni, eskiden Birleşik Krallık’ın bir parçası olması ve dolayısıyla batı tarzı kapitalizm ve siyaseti uygulamasıdır. İngiltere, Hong Kong’un, 1997’de meydana gelen devir işleminden sonra 50 yıl boyunca Hong Kong’un kendi sistemlerine sahip olmaya devam etmesi şartı ile Çin’e geri verilmiştir. Çin sadece vadesini beklemektedir. 2047’de sona erecek olan antlaşmayla bu süre dolacaktır. Bu noktada, Çin, Hong Kong’un özerkliğini sona erdirmek ve diğer şehirleri gibi kendisine bağlamakta özgür olacaktır.
Hong Kong’un kendi bağımsız yasal ve politik sistemi yoktur.
İlk ve en önemlisi, Çin, Hong Kong üzerinde egemenliğe sahiptir. Başka bir deyişle, Çin merkezi hükümetinin Hong Kong üzerinde güçlü yetkileri mevcuttur. Bu üç açıdan ele alınabilir; (1) Çin, toprak bütünlüğünü korumak için Hong Kong’da asker bulundurabilir. (2) Çin merkezi hükümeti, Hong Kong da dahil olmak üzere tüm bölgelerin bütün diplomatik ilişkilerini yönetir. (3) Çin yasama organı NPC, Hong Kong’un yerel yasama organını yönlendirmek için yerel yasayı onaylar. Teoride NPC, yerel hükümetin izni olmadan temel kanunu değiştirebilir veya kaldırabilir. Temel Kanun tarafından kurgulanan yapı çerçevesinde, Hong Kong, ekonomik, sosyal ve yerel yasama alanında sınırlı bir özerkliğe sahiptir. Bu ABD’de kendi yasama organına ve yerel mahkeme sistemine sahip bir eyalet gibi düşünülebilir.
Tarihsel gelişimine bakılırsa…
Hong Kong, birinci ve ikinci afyon savaşlarından sonra bir İngiliz sömürgesi ve ticaret limanıydı. İngilizler daha sonra, 1898 yılında 1997’de sona eren Hong Kong topraklarını 99 yıllığına kiraladılar. İngiltere kirayı uzatmak için Çin’e teklif götürdü. Çin bunu kabul etmedi. Hong Kong çok karlıydı ve bunu kaybetmek Çin için iyi olmazdı.Diğer düşünce deniz hukuku hakkındadır, Çin deniz haklarını çok ciddiye alıyor ve eğer yeni bir ulus ortaya çıkacak olsaydı, uluslararası hukuka göre şu anda sahip oldukları deniz bölgesinin büyük bir bölümünü kaybedeceklerdi. Açıkçası, karadan daha fazla deniz alanını kaybedeceklerdi.
Hong Kong hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek hong Kong hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla