Astım Nedir? Astıma iyi gelen şeyler nelerdir
Astım, akciğerde bronş adı verilen hava yollarını etkileyerek nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, öksürük gibi yakınmalara yol açan bir hastalıktır.
Kısa Bilgi
- Hastaların hava yollarında hem iltihaplanma, hem de tıkanma olmaktadır.
- Bu belirtiler ataklar arasında ortaya çıkmaz ve astım hastaları ataklar arasında kendilerini iyi hissederler.
- Ancak erken tanı ve iyi bir tedavi ile tamamen kontrol altına alınabilen hastalıklardır.
- Astım hakkında ilginç bilgiler
Hastaların hava yollarında hem iltihaplanma, hem de tıkanma olmaktadır.
Hastaların şikayetleri günden güne, hatta gün içinde değişiklik gösterebilmekte hatta dönem dönem tamamen ortadan kalkabilmektedir. Astımın belirtilerinden bahsetmek gerekirse, Astım hava yollarının tıkanmasının neden olduğu ataklar halinde kendini göstermektedir. Öksürük, Hırıltılı solunum, Göğüste tıkanıklık ve sıkışma hissi, Soluk alıp verirken ıslık sesi, Nefes darlığı, genel astım belirtileri arasındadır. Astım belirtilerinin astım tanısı konulmasına yardımcı olan özellikleri ise; tekrarlayıcı olmaları, gece ve sabaha karşı ortaya çıkmaları, bazı alerjen maddelere maruz kalınması veya egzersiz sonrası tetiklenmeleridir.
Bu belirtiler ataklar arasında ortaya çıkmaz ve astım hastaları ataklar arasında kendilerini iyi hissederler.
Astım tanısı ise, detaylı hasta öyküsü, muayene bulguları ve solunum fonksiyon testleri, alerji testi, olası başka hastalıkları ekarte etmek için radyolojik görüntüleme gibi incelemeler yapmak tanı konulmasına yardımcı olur. Şikayetlerin olmadığı dönemde hiçbir muayene bulgusu olmayabilir ve solunum fonksiyon testleri normal çıkabilir; solunum fonksiyon testlerinin normal çıkması ve muayene bulgusun olmaması astım tanısını dışlamaz. Bu nedenle astım şüphesi olan kişilerin uygun yöntemlerle takip edilmesinde fayda vardır. Astım tedavisinde, alerjik hastalıkların ve astımın mucizevi bir tedavi yöntemi yoktur. Çünkü bu hastalıklar genetik geçişlidir.
Ancak erken tanı ve iyi bir tedavi ile tamamen kontrol altına alınabilen hastalıklardır.
Tedavinin amacı, hastaya, şikayetlerinin olmadığı veya en az düzeyde olduğu bir yaşam sağlamaktır. Tedavi uzun sürelidir. Tedavide birinci basamak kişinin duyarlı olduğu alerjenlerden uzaklaşması ve sakınmasıdır. Tedavinin ikinci basamağı ilaçlardır. Öncelikle solunum yolu ile alınan, sprey veya toz şeklindeki ilaçlar tercih edilmelidir.
Astım hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Astım hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla