İki şey çarpıştığında neden ses çıkar?

İki şey çarpıştığında neden ses çıkar?

İki şey çarpıştığında neden ses çıkar?

Havanın hızlı hareketi tüm seslere neden olur. Bir şeyler çarpıştığında titrer, ileri geri esnerler. Bir malzeme parçası bir tarafa büküldüğünde, çevresindeki hava parçacıklarını o tarafa iter. Bu hava molekülleri, önlerindeki moleküllerle çarpışarak onları sonraki moleküllere iter ve bu böyle devam eder. Bu hava sıkışması kulaklarımıza gider ve kulak zarlarımızı içe doğru iter. Malzeme diğer yöne büküldüğünde, çevredeki hava moleküllerini çekerek kısmi bir vakum oluşturur. Bu basınç düşüşüne seyreklik denir ve kulaklarımıza gittiğinde kulak zarımızın dışa doğru hareket etmesine neden olur. Bu sıkışmalar ve seyrelmeler, bizim ses olarak algıladığımız şeylerdir. Herhangi bir çarpışmanın enerjisinin çoğu ısı enerjisine dönüşür. Yerdeki bir topun zıplaması bile topun ve zeminin hafifçe ısınmasına neden olur. Ancak kinetik enerji denen hareket enerjisinin bir kısmı ses enerjisine dönüşür.

Ses enerjisine giren kinetik enerji miktarı, çarpışan malzemelerin türlerine ve yapısal yapılarına, çarpışma hızına bağlıdır.Örneğin, bir ağaca isabet eden bir mermi, aynı merminin metal bir plakaya çarpmasından çok daha sessizdir.Ağaç çok fazla titremiyor ama metal plaka titriyor.

Titreşim hızı nedir? Nasıl ölçülür?

Nesnelerin titreşim hızı, Hertz adı verilen bir birim veya saniyedeki döngü ile ölçülen frekansları olarak bilinir.Müzikte ‘ton’ veya ‘perde’ terimini kullanırız.Daha yüksek hızda titreşen bir nesnenin frekansı daha yüksektir.Titreşiminin genliği, sesin ne kadar yüksek olduğunu algıladığımızı belirler.Ses dalgalarının ses seviyesi veya genliği desibel (dB) cinsinden verilir.Kulak çok geniş bir ses aralığında duyabilir.

Bir jet motorunun sesi, en az duyulabilen sesten trilyon kat daha güçlüdür. Bir trilyon, on iki sıfır içeren birdir. Desibel, hacimdeki artışın üssü ile artan logaritmik birimler cinsinden ifade edilir. Yani zar zor duyulabilen bir ses 0 dB’dir. On kat daha güçlü bir ses 10 dB’dir. 10 dB’nin 30 dB olduğu 1000 veya 103 kat daha güçlü bir ses. Logaritmik desibel ölçeği böyle çalışır. Normal konuşma 40 ila 60 dB’dir. Bir araba kornası 100 dB’nin üzerindedir. 85 dB’nin üzerindeki herhangi bir şey zamanla işitme hasarına neden olabilir. Çoğu, maruz kalma süresine bağlıdır. Ağrı eşiği 130 dB’dir. Bu seviyede çoğu insan kulaklarını kapatmalıdır.

Ses enerjisi hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek ses enerjisi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.