Gökkuşağındaki Renkler Nasıl Oluşur?
Kısa Bilgi
Gökkuşağındaki Renkler Nasıl Oluşur?
Sıradan ışıktan ‘beyaz’ olarak bahsediyoruz; biz buna beyaz ışık veya güneş ışığı diyoruz. Ancak bu ışık gerçekten bir renk karışımıdır. Güneş ışığı bir aynanın eğimli kenarına veya bir cam prizmanın kenarına veya bir sabun köpüğünün yüzeyine çarptığında, renkleri ışıkta görürüz. Olan şey, beyaz ışığın gözlerimiz tarafından kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve mor olarak görülen farklı dalga boylarına bölünmesidir. Bu dalga uzunlukları, her biri yanındakine doğru derecelendirilen paralel şeritlerden oluşan bir bant oluşturur. Bu gruba ‘spektrum’ denir.
Spektrum nedir?
Spektrumda, kırmızı çizgi her zaman bir uçta, çivit mavisi ve mor çizgiler diğer uçtadır ve buna farklı dalga boylarına göre karar verilir. Bir gökkuşağı gördüğümüzde, sanki böyle bir spektruma bakıyormuşuz gibi. Aslında gökkuşağı, güneş ışığının kırılmasının neden olduğu büyük bir eğri spektrumdur. Güneş ışığı bir damla suya girdiğinde, sanki cam bir prizmaya girmiş gibi parçalanır.
Bu renkli ışığın bir kısmı daha sonra damlacığın uzak tarafından, damlacığın arkasına ve dışına yansıtılır. Işık, renge bağlı olarak damlacıktan farklı yönlerde geri gelir. Gökkuşağının içindeki bu renklere baktığınızda, gökkuşağının üst kısmında kırmızı ve altta menekşe olarak düzenlenmiş olduklarını görürsünüz. Bir gökkuşağı yalnızca yağmur yağarken ve aynı zamanda güneş parlarken, ancak gözlemcinin zıt taraflarında görülür. Arkanda güneş, güneş ve su damlacıkları arasında olmalısın. Güneş, gözünüz ve gökkuşağının yayının merkezi düz bir çizgide olmalıdır.
Beyaz ışık yeşil bir prizmadan geçerse, hangi renk en çok sapma gösterir?
Bu, basit bir cevabı olan ilginç bir sorudur.Prizma yeşil ise prizmanın malzemesi yeşil dışındaki tüm renkleri emer.Yalnızca yeşil ışık ortaya çıkacak ve yeşil ışık olması gerektiği gibi sapacaktır.
Gökkuşağı hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek gökkuşağı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla