Pratik yapmak insanı mükemmelleştirir mi?
Kısa Bilgi
Pratik yapmak insanı mükemmelleştirir mi?
Bilinmeyen bir antik Romalı yazar, ‘Uygulama tüm eğitmenler arasında en iyisidir.’Öyleyse, bir şeyi ne kadar çok uygularsanız o kadar iyi olduğunuz doğru mu?Mümkün olduğunca çaba sarf edip pratik yaparsak, seçtiğimiz alanda hepimiz süperstar olabilir miyiz?Olimpik bir atlet, müzik dehası, prima balerin veya satranç ustası olmaya karar verdiyseniz, hayalinizi yalnızca pratik yaparak gerçekleştirebilir miydiniz?’Pratik mükemmelleştirir’ ifadesi yüzyıllardır kullanılmaktadır, ancak bunun doğru olduğuna inanmak için herhangi bir sebep var mı?Bir şeyi tekrar tekrar yapmak, onu iyi yapmanın tek yolu mu?
On bin saat kuralı nedir?
Beynimizin bedenimizi kontrol etme şeklini araştıran bilim adamları, tekrar uygulamasının hareketlerimizi mükemmelleştirmemize yardımcı olabileceğini bildirdi. Bir motor beceriyi gerçekleştirmek, beynin premotor korteks alanını içerir. Beyin bir hedefe ulaşmak için nasıl hareket edeceğimizi planlar ve sonra uzuvlarımız onun talimatlarını takip eder ve hareket eder. Doğru şekilde hareket ederseniz, beyniniz talimatları saklar, böylece tekrar doğru şekilde yapabilirsiniz. Her şeyi berbat etseniz bile, o da bunu hatırlar. Uygulama, bir görevi belirli bir şekilde gerçekleştirmek için kaslarınızı eğitmenize yardımcı olur.
İnanılmaz ama gerçek araştırmacılar, birini uzmana dönüştürmek için gereken sihirli saat sayısını buldular. On yıl boyunca günde yaklaşık üç saat çalışarak 10.000 saat boyunca pratik yapmanız gerektiğini söylüyorlar. Oyun ne olursa olsun, 10.000 saatlik sıkı çalışmanın sizi nasıl oyunun zirvesine çıkaracağına dair sayısız örnek var.
Bununla birlikte, Amerikan futbolu efsanesi Vince Lombardi (1913–1970) gibi spor koçlarının belirttiği gibi, yalnızca “mükemmel” pratik mükemmelleştirir. Yanlış pratik yaparsanız, aynı hatayı defalarca yapabilirsiniz. Her pratik yaptığınızda hata yaparsanız, doğru şeyler kadar hataların da alıştırmasını yaparsınız. Yine de tutarlı bir şekilde mükemmel olmak zordur. Beynimiz bir şut atmak veya gol atmak için nasıl hareket etmemiz gerektiğine tam olarak karar verdiğinde, her seferinde doğru yapamayız. Bilim adamları bunun, sinir sistemlerimizin aynı şeyi defalarca yapacak şekilde yaratılmaması olduğunu düşünüyor. Bunun yerine değişime uyum sağlıyoruz.
Beyin her hareketi planlar mı?
Beynin bir hareketi planlama ve hesaplama şeklindeki küçük farklılıklar, gerçek harekette bir değişikliğe neden olur. Şampiyon bir sporcu her hareketi tutarlı hale getirmek için çabalayabilirken, çoğumuz her seferinde aynı şekilde hareket edemeyiz. Öyleyse, ayıracak 10.000 saatiniz varsa bir süperstar olacaksınız, değil mi? Olabilir. Ama yine de doğal bir yeteneğe ihtiyacınız olacak. Doğru zamanda ve doğru yerde olmak da yardımcı olur, böylece hayatın size sunduğu fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Bazı insanlar şansın da bir rol oynadığını düşünüyor. Yine de, bir konuda daha iyi olmak istiyorsan pratik yapmak çok mantıklı.
Doğru yol hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek doğru yol hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla