Gerçek nedir? Gerçeklik nasıl anlaşılır?
Kısa Bilgi
Gerçek nedir? Gerçeklik nasıl anlaşılır?
Gerçekçi ol!Bu sorunun cevabı açık görünüyor.Olduğu, fiziksel şekli veya varlığa sahip olan şeyler gerçektir, yapılan veya hayali olan herhangi bir şey gerçek değildir.Ancak bu kadar basit değil.Filozoflar, gerçeğin doğası gereği yüzyıllar boyunca savundular.Bunun nedeni, soruları sormak ve cevap vermeye çalışmakla ilgilendikleri soru, gerçek olanı nasıl biliyoruz;Başka bir deyişle, gerçek olanı ve neyin olmadığını nasıl ayırt ediyoruz?Bir gerçeklik kontrolüne gidelim…
ben gerçek miyim?
Kendinizi çimdikleyin, bunu hissettiniz, değil mi?Gerçek olduğunuzu biliyorsunuz çünkü duyusal algı görme, duyma, dokunma, koku alma ve tatma var.Yürür, konuşur ve hareket edersiniz.Daha da önemlisi, bir aklınızın ve kendi varlığınızın olduğunun farkındasınız.Büyük bir Fransız filozof René Descartes (1596–1650), bir beyni olduğu için kendi varlığından emin olabileceğini ifade etti.Bunu şu ifadede özetledi: Düşünüyorum öyleyse varım.
Peki, Diğer İnsanlar Gerçek mi?
Diğer insanlar sizin yaptığınız gibi yürür, konuşur ve hareket ederler.Robotlar da öyle, ancak fark şu ki robotlar kendileri için düşünemiyor ve pilleri bitiyor.Gerçek şeyler olsalar da bizim gibi gerçek değiller.Bununla birlikte, diğer insanların davranışlarından beyinleri olduğunu, kendileri için düşündüklerini ve sizin kadar gerçek olduklarını anlayabilirsiniz.
Peki ya Nesneler?
Bir nesnenin içinden geçemezsin, değil mi?Fiziksel gerçekliğe sahip olduğundan ve hayalet ağaç olmadığından emin olmak için bir ağaçla deneyin.Ancak göremememize veya dokunamamamıza rağmen bazı şeylerin var olduğunu biliyoruz.Örneğin, manyetizmanın ve elektriğin var olduğunu, çünkü bunların başka şeyler üzerindeki fiziksel etkilerini algılayabildiğimizi düşünüyoruz.Gerçekler çünkü etkilerini anlıyoruz.
Renkler nasıl olur?
Renk, ışığın görsel bir özelliğidir.İnsanların renkleri farklı algıladıkları doğrudur, bir kişiye pembe görünen bir çiçek, bir başkasına turuncu görünebilir.Yine de renk tonlarına ilişkin yorumumuz, onların varoluşunu azaltmaz.Benzer şekilde, renk körü olan insanlar bazı renkleri karıştırabilir, ancak bunun nedeni çoğumuzun yaptığı gibi renkleri algılayamamalarıdır.Renklerin gerçek olmadığı anlamına gelmez.
Sayılar Gerçek Olarak Tanımlanabilir mi?
Bazı insanlar sayıların (sayıların) uydurma kavramlar olduğunu söyler ve sayıları göremediğimiz veya yiyemediğimiz açıkça doğrudur. Ama aklımızda sadece fikirler ise, örneğin nasıl olur da altı sayısının ne olduğu konusunda hepimiz hemfikir olabiliriz? Platon’a (MÖ 427-347) ve diğer Yunan filozoflarına göre, sayılar uzay ve zamanın ötesinde bir alemde mevcuttur. Bu hesaplanması zor bir kavram.
Sanal Gerçeklik Gerçek mi?
Hayır. Sanal gerçeklik (VR), genellikle görme ve ses, bazen de dokunma duyularıyla deneyimlediğiniz, bilgisayar simülasyonlu ortamlara verilen bir addır.Sadece gerçeği taklit ederler.VR yazılımı üreticilerinin amacı, eşyaları, gerçek olduğuna inanmaya hazır olduğunuza ikna edici hale getirmektir.
Fiziksel gerçeklik hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek fiziksel gerçeklik hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla