Gelgitlerden nasıl faydalanır?
Kısa Bilgi
Gelgitlerden nasıl faydalanır?
Tatilinizi deniz kenarında geçirdiyseniz, gelgitin yükselmesi ile alçalması arasındaki farkı fark etmiş olmalısınız. Dünyanın bazı yerlerinde yüksek ve alçak su yüksekliği arasında 12 metreye kadar varan farklar oluşabilir. Açıktır ki, suyun bu hareketi büyük bir kullanılmamış enerji kaynağıdır. Fransızlar, Breton’daki St. Malo yakınlarındaki devasa hidroelektrik projelerinde bu tür gelgit gücünü kullanmaya öncülük ettiler. Dinard ve S1 arasındaki Cotentin yarımadasının eteklerinde yuva. Malo, Atlantik gelgiti tarafından Kanal’a sürüklenen tahmini 56 milyon beygir gücünün yaklaşık yarısından yararlanabiliyor. Barajın içine inşa edilen 24 ayrı elektrik santrali. yılda 540 milyon KWH elektrik üretmek için aynı anda hareket ediyor. Bu, Avrupa’nın büyük nehirleri üzerine inşa edilen hidroelektrik komplekslerinin bazılarından daha azdır, ancak gelgitin yükselmesi ve alçalması olumsuz hava koşullarından etkilenmediği için çok daha güvenilirdir.
Neden günde iki yüksek gelgit var?
Çoğu insan, okyanus gelgitlerinin dünyadaki ayın yerçekimi etkisinin bir sonucu olduğunu biliyor.Bazı insanlar ayrıca güneşin de, bunun için bir rol oynadığını, gerçekte etkisinin, ayın üçte biri olduğunu biliyorlar.Bir avuç insan, gelgitlerin ayrıca, 25 santimetre kadar yukarı ve aşağı hareket edebilecek toprak kabuğunda da görüldüğünü fark eder.Ama neredeyse hiç kimse, iki yüksek gelgit olduğunu bilemiyor.
Gelgitler, bir gök cisiminin diğerine çekim kuvveti uygulamasından kaynaklanır. Ve bunun nedeni, çeken cismin (Ay) ‘çekici’ (Dünya) üzerine uyguladığı kuvvetin nerede durduğuna bağlı olarak farklı olmasıdır. Spesifik olarak, kuvvet Dünya’nın Ay’a doğru tarafında en büyüktür ve Dünya’nın Ay’dan uzak tarafında en azdır. Dünyanın merkezi bir ara kuvvet hisseder. Böylece, çeken cisim (Ay) sadece suyu çekmek yerine, Dünya’yı kendi yönünde uzatmaya çalışır. Bu uzama, Dünya’nın her iki tarafında etkili bir gelgit çıkıntısı yaratır, bu da Dünya onun altında dönerken günde iki gelgite neden olur.
Uygulamada, gelgitlerin zamanlaması ve yüksekliği, deniz tabanının derinliği veya akışı daraltan dar boğazların varlığı gibi yerel topografiden çok güçlü bir şekilde etkilenir.Bununla birlikte, her zaman günde iki döngü vardır.En yüksek gelgitler, Güneş ve Ay Dünya’ya göre hizalandığında meydana gelir (yani, dolunaya veya yeni aylara yakın).Bu sözde bahar gelgitler aynı zamanda yüksek ve alçak su arasındaki en büyük farkı yaratır.Küçük gelgitler, Güneş ve Ay dik açılarda (ilk ve son çeyrek) olduğunda meydana gelir ve etkileri daha ılımlıdır.Ama yine de günde iki yüksek dalga vardır.
Yüksek gelgitler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek yüksek gelgitler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla