Galaksilerin neden spiral kolları vardır?

Galaksilerin neden spiral kolları vardır?

Galaksilerin neden spiral kolları vardır?

Aslında, tüm galaksilerin sarmal kolları yoktur, özellikle de eliptik galaksiler dediğimiz büyük, rugby topu şeklindeki galaksilerin. Disk şeklindeki bazı galaksiler, herkesin bu nesneleri hayal ederken düşündüğü zarif sarmal yapıdan da yoksundur.

Spiral kolların kökeni, yalnızca son birkaç on yılda çözülen bir bilmecedir.Bir sarmal galaksinin görüntüsüne baktığımızda çoğumuz, kolların galaksi dönerken izleyen yıldızların ipleri olduğu sonucuna varırız.Ancak biraz düşünce bunun mümkün olmadığını gösteriyor.Yıldızların galaksinin merkezi ile kenarı arasındaki yolun tam olarak dönmesinin 200 milyon yıl süreceğini söylediği düşünüldüğünde, galaksinin yaşamı boyunca kaç tur yapmış olacaklar?Yanıt, tipik bir 12 milyar yıllık galaksi için yaklaşık 60’tır.Ancak diskin kenarına yakın yıldızlar yaklaşık olarak aynı hızda hareket ediyorlar, Bu nedenle çevrelerindeki daha büyük mesafeyi kaplamaları daha uzun sürecektir.Sonuçta, görmeye alıştığımız nazikçe kıvrılan sarmal kollar yerine bir saat yayına benzeyen bir dizi yıldız hızla sarılır.

Başka bir gözlem, ‘yıldız dizileri’ fikrine aykırıdır. Kırmızı veya kızılötesi ışıkta bir sarmal gökadaya bakarsanız, sarmal kollar kaybolur ve oldukça özelliksiz bir disk görürsünüz. Bunun nedeni, sarmal kolların mavi-beyaz renkli sıcak genç yıldızlardan oluşması ve mavi yıldızların kırmızı ışıkta görünmemesidir. Diskteki temel yıldız popülasyonu, mavi olanlardan hem daha küçük hem de daha eski olan sarı veya kırmızı yıldızlardır.

Galaksilerin kolları nasıl hareket eder?

Bu bize sarmal kolların gerçek doğası hakkında bir ipucu verir.Fiziksel bir yıldız dizisi yerine, galaksinin diski boyunca hareket eden güçlü bir yıldız oluşumu modeli görüyorsak, bu modelin şekli galaksinin yaşından bağımsız olacaktır.Diğer bir deyişle, sıkıca sarılmasına gerek yoktur.Dahası, modelin hızı, tıpkı bir dalganın tepesinin sahilde sallanan yüzücüler üzerinde gezinmesi gibi, yıldızların, tozun ve gazın altta yatan diskinde kendi hızında hareket edeceği yıldızların dönme hızından bağımsız olacaktır.

Gökbilimciler sarmal kolların kökeni için gerçek mekanizmaya ulaşırken, bir dizi kırmızı ringa balığını kovaladılar. 1970’lerde popüler olan bir teori, sarmal kolların, SSPSF kısaltması dilden tam olarak yuvarlanmayan (özellikle bir radyo mikrofonuna) stokastik kendi kendine yayılan yıldız oluşumu denen şeyin bir ürünü olduğuydu. Teori, abartılı genç yıldızların hızlı bir şekilde hidrojen yakıtlarını boşa harcadıklarını ve süpernova olarak patlayarak yıldız oluşumunun ‘şok cephesi’ boyunca yeni bir yıldız neslini tetiklediğini öne sürdü. Bu şok cephesine, galaksinin dönüşü ile karakteristik sarmal şekli verilmiştir.

spiral galaxy

Yoğunluk dalgası teorisi nedir?

SSPSF ile ilgili sorun, gerçekten işe yaramamasıydı ve nihayetinde bugünün zarif ‘yoğunluk dalgası’ teorisinin yerini aldı. İlk olarak 1960’ların sonlarında Chia Chiao Lin ve Frank Shu tarafından önerilen teori, galaksinin diskindeki seyreltilmiş gaz ve toz boyunca hareket eden ve geçerken güçlü yıldız oluşumunu tetikleyen bir tür tek ses dalgası öngörüyor. Bir kez daha, eğrilik galaksinin dönüşünden kaynaklanıyor. Yoğunluk dalgalarının galaksiler arasındaki kütleçekimsel etkileşimle başlatıldığı düşünülmektedir.

Sarmal kolların kökeni hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek sarmal kolların kökeni hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.