Galaksi çarpışması nedir?

Galaksi çarpışması nedir?

Galaksi çarpışması nedir?

Evren’e baktığımızda örtmece olarak ‘etkileşen’ galaksiler olarak adlandırılanları bulmak oldukça yaygındır.Muhtemelen en iyi bilineni, genellikle ‘Anten’ olarak bilinen bir çifttir, ancak bunların resmi isimleri NGC 4038 ve 4039’dur.Bu çiftin antenli bir böceğe benzemesinin nedeni yıldızların, gazın ve tozun sarmal kollarının çarpma ile zıt yönlere fırlatılmasıdır.Sadece 60 milyon ışıkyılı uzaklıkta, nispeten yakın bir yerde bulunan bu iki nesnenin donmuş çarpışması çok iyi incelenmiştir.

Evimize daha yakın olan Samanyolu Gökadamız bazı komşularını yutma sürecindedir.Etraftaki en büyük galaksi olan Samanyolu, yakın çevresine hükmediyor, şüphesiz cüce galaksileri çekiyor ve onları muazzam gelgit kuvvetleriyle parçalara ayırıyor.Son kurbanlardan biri, şu anda galaktik merkezin Güneş’ten uzak tarafında bulunan Yay Cüce Gökadası’dır.Ancak onun parçalanması, cücenin ölüm sancılarıyla gökadamızın merkezi etrafında dönerken geride bıraktığı yıldızların izi olan Yay Çayı dediğimiz bir şeyle ortaya çıkıyor.

Galaksiler nasıl büyür?

Galaksi oluşumunun bilgisayar modelleri, bu cüce galaksileri yutma sürecinin, büyük galaksilerin evrimi ve büyümesi için son derece önemli olduğunu göstermektedir. Yay Cücesi kesinlikle bizim gökadamızın ilk kurbanı değil ve hatta onlarca kurbanın en yenisi bile olabilir. Bununla birlikte, bu tür bilgisayar modelleriyle ilgili sorunlardan biri, Samanyolu gibi büyük sarmallarda görülenden çok daha fazla cüce galaksinin varlığını da öngörmeleridir. Eksiklik, beklenenden daha hızlı bir sindirim hızından veya belki de daha büyük olasılıkla, tahmin edilen birçok küçük karanlık madde kümesinin cüce galaksilerin varlıklarını yıldız oluşumuyla ortaya çıkarmalarına yetecek kadar hidrojeni çekememesinden kaynaklanıyor olabilir.

Yay Cüce Gökadası hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek yay cüce gökadası hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.