Çiçekler renklerini nasıl alır?
Kısa Bilgi
Çiçekler renklerini nasıl alır?
Pigment antosiyanin çoğu çiçeğe ve meyveye renk verir.Antosiyaninler, flavonoidler adı verilen bir kimyasal sınıfındaki suda çözünür pigmentlerdir.Pigment, bitki veya hayvan dokusuna karakteristik bir renk veren organik bir bileşiktir.Örneğin klorofil, bitki yapraklarına ve saplarına yeşil rengi verir.Hemoglobin kana kırmızı rengini verir.
Flavonoidler, birçok sebze ve meyvede bulunan bileşikler, antioksidan özelliklere sahiptir.Bazı flavonoidler kan damarı duvarlarını korur, bazıları alerjileri hafifletir ve bazıları kansere ve virüslere karşı savunur.Diğerlerinin anti-enflamatuar özellikleri var.
Antosiyanin nedir?
Mavi, mor, pembe ve kırmızının çiçek renkleri antosiyaninlerden gelir.Bitkiler, havuç köklerinin turuncusunu ve domatesin kırmızısını yapan karoten gibi başka pigmentler de üretir;yapraklara yeşil rengini veren klorofil;ve yumurta sarısı ve mısır gibi yiyecekleri sarı yapan ksantofil.
Yaygın bir deney, kırmızı lahanadaki antosiyaninleri pH indikatörü olarak kullanır, çünkü antosiyaninler pH’larına bağlı olarak renk değiştirir Kırmızı lahana suyuyla işlenmiş bir kağıt şeridi, (yüksek pH) bir asidik (düşük pH) içine yerleştirilirse kırmızıya döner. bazik çözelti ise yeşil veya sarı çözelti oluşur. Nötr pH çözeltisine yerleştirilirse şerit mor kalacaktır.
Çiçeklerde renk önemli midir?
Renkler, çiçekli bir bitkinin üremesinde etkilidir.Çiçekler, stamen adı verilen, polen yüklü erkek organlara ve stigma adı verilen dişi organlara sahip olarak ürerler.Stigmanın işlevi, aynı türden başka bir bitkiden polen almaktır.Ancak bitkiler hareket edemezler, bu yüzden polenlerini kendileri için taşımak için böceklere ve kuşlara güvenirler.Parlak çiçek yaprakları, böcekleri ve kuşları bitkiler tarafından üretilen nektara veya yenilebilir polene çeker.Sarı çiçekler arılar için bir reklamdır ve kırmızı, kuşları çeker.
Bazı çiçekler büyüme mevsimi boyunca renk değiştirir. Örneğin, nota çiçekleri pembeden maviye değişir. Larkspur veya delphiniumlar da renk değiştirir. Renk kaymaları, böceklere bir çiçeğin yaşlandığına ve tozlaşmayı geçtiğine dair bir sinyal gönderir.
Bazı çiçekler geceleri kapanır.Isı, çiçeğin iç yüzeyinin daha hızlı büyümesini ve çiçeğin açılmasını sağlar.Akşam sıcaklık düştüğünde dış yüzeyler iç kısma göre daha hızlı büyür ve çiçek kapanır.Işığa tepki veren çiçekler, fitokrom adı verilen bir pigment içeren hücrelere sahiptir.Bu fotoreseptör hücreleri, gelen ışığın miktarına bağlı olarak büyür ve küçülür.
İnsanlar neden çiçek yetiştirir?
İnsanların çiçek yetiştirmesinin ana nedeni renkleri ve bu renklerin düğünler, cenazeler, bayramlar, hediyeler, doğum günleri, yıldönümleri ve tarihler için uyandırdığı duygulardır.Paskalya için zambaklar, Noel için ata çiçeği, Anneler Günü için güller düşünüyoruz.Gülün kırmızısı genellikle aşkı, pembe nezaket, mutluluk, zarafet ve minnettarlık anlamına gelir.Nergis veya krizantem sarısı, neşe ve dostluğu ifade eder.Beyaz, saflık, masumiyet, sessizlik ve cennet içindir.Mercan veya şeftali rengindeki çiçekler ilk buluşmada yaygındır.Mor çiçekler, kraliyet ve töreni gösterir.Ortancaların ve süsenlerin mavisinin endişeleri yatıştırdığı ve barışı ve huzuru temsil ettiği iddiaları var.Ancak, bu iddiaların arkasındaki bilim şüphelidir.
Mor çiçekler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek mor çiçekler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla