Vücudumuz hastalıkla nasıl savaşır?

Vücudumuz hastalıkla nasıl savaşır?

Vücudumuz hastalıkla nasıl savaşır?

Mikroplar vücudumuza girip bizi hasta edebilir. Vücudun, mikropların vücuda girmesini önleyen ve içeri girenlerle savaşan bir sistemi vardır. Kulaklar, mikropları dışarı iterek savaşan sarımsı, mumsu bir sıvı üretir. Deri, vücudumuzun iç kısımlarını kaplayan ve koruyan, mikropları dışarıda tutan su geçirmez bir tabakadır. Bağırsaklardaki mukus mikropları yakalar ve kana karışmalarını engeller. Dost bakteriler yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olur ve mikropların büyümesini engeller. Gözler, mikropları temizleyen gözyaşları üretir. Gözyaşındaki bir kimyasal mikropların patlamasına neden olabilir. Mukus adı verilen yapışkan bir madde, soluduğumuz mikropları ciğerlerimize hapseder. Kıllar mukusu ve mikropları boğazımıza iter ve onları midemize yutarız. Mide, hidroklorik asit adı verilen güçlü bir kimyasal içerir. Bu asit yuttuğumuz mikropların çoğunu öldürür. Beyaz kan hücreleri vücuttaki mikropları öldürür. Kan içinde dolaşırlar. Beyaz kan hücreleri, mikrop bulduklarında onlara öldürücü kimyasallar fışkırtır veya onları yutar.

Vücudumuz soğuk havaya nasıl hazırlanır?

Vücudumuzun tehditlere, düşük sıcaklıklara karşı harika savunma mekanizmaları vardır.Soğuk havaya maruz kaldığımızda pilomotor refleks, tüylerimizi diken diken ederek cildimizdeki tüyleri yükselten istemsiz bir kas kasılmasını tetikler.Bu, havayı cilde yakın tutarak vücut için ısıyı tutar.Titrediğimizde, kaslar hızla kasılır ve gevşer ve ısı üretir.Yeterli ısı üretilinceye kadar titreme devam eder.Titreme, kaslarımız tarafından üretilen vücut ısısını defalarca artırır.Son olarak beyin, uzuvlara kan akışını kısıtlayan mesajlar göndererek hayatta kalma moduna girer.Kan iç organlara gönderilir.Kollar ve bacaklar soluklaşır ve maviye döner.

germs

Ne kadar soğuk olabilir ve hala yaşayabiliriz?

Hipotermi vücut ısısının 32 derecenin altına düşmesine neden olur;titreme yeteneğimizi kaybederiz ve konuşmalar gevelemeye başlar.Yaklaşık 30 derecede, bilinçsiz hale geliriz, komaya gireriz ve katılaşırız.

Kuru kalmak önemlidir. Örneğin buzu kırıp suya düştüğümüzde olduğu gibi ıslanırsak yirmi beş kat daha fazla vücut ısısı kaybederiz. Wisconsin Doğal Kaynaklar Departmanı’nda balıkçılık biyoloğu olan Warren Churchill’in ‘yaşayan en soğuk adam’ olduğu söyleniyor. Nisan 1973’te Churchill, Madison yakınlarındaki soğuk Wingra Gölü’ne düştü. Çekirdek sıcaklığı 16 dereceye düştü. Doktorlar onu küçük tüplerde dolaşan ılık suyun olduğu özel bir battaniyeye koydu. Churchill titredi.Dolayısıyla doktorlar, vücudunu felç eden bir ilacı enjekte etmek zorunda kaldılar. Böylesine aşırı sıcaklıklarda titreme vücut için o kadar serttir ki, kaslar gerilebilir ve yırtılabilir.

Mikroplar hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek mikroplar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.