Evren nasıl oluştu?
Kısa Bilgi
Evren nasıl oluştu?
Var olan her şey, yaklaşık 13,8 milyar yıl önce, büyük patlama adı verilen bir olay sırasında oluşmaya başladı.Büyük patlama, biz de dahil olmak üzere evrenin ve içindeki her şeyin yaratılmasına başladı!
Büyük patlama nedir?
Büyük patlama, Evren, büyük patlama olarak bilinen bir patlamayla başladı.Ondan önce hiçbir şey yoktu.Evren büyüyor Büyük patlamadan sonra, evren çok hızlı büyüdü ve gerçekten çok sıcaktı.Madde yaratıldı, Büyük patlamadan sonraki ilk saniyede evren soğumaya ve madde oluşmaya başladı.Madde, her şeyin yapıldığı şeydir.Parçacıklar oluşur Evrenin yaratılışının bir sonraki aşamasında, proton ve nötron adı verilen küçük parçacıklar oluşmaya başladı.Bunlar, her şeyin yapı taşları olan atomların merkezini oluşturur.Atomlar oluşur, Büyük patlamadan binlerce yıl sonra evren soğumuştu.Bu, atomların oluşmaya başladığı zamandır.Büyük patlamadan yaklaşık 300 milyon yıl sonra, gaz ve toz yığınlarından oluşan ilk yıldızlar yıldızlar ortaya çıkar.
Galaksiler oluşur, Evren genişlemeye devam etti ve büyük patlamadan yaklaşık 500 milyon yıl sonra ilk galaksiler oluştu.
Bugün, Şimdi bile, günümüzde, evren hala genişliyor.Pek çok galaksi, yıldız ve gezegenle doludur.
Evrenin kaç yaşında olduğunu nasıl anlarız?
Bilim adamları, bugün ne kadar hızlı genişlediğini inceleyerek evrenin yaşını anlayıp tahmin edebiliyorlar.Ayrıca uzaydaki en eski nesnelere de bakabilirler, bu da evrenin nasıl ve ne zaman yapıldığını bulmalarına yardımcı olur.
Evren ne kadar büyük?
Evren gerçekten, gerçekten, gerçekten büyük! O kadar büyük ki, boyutunu hayal etmek zor. Güneş sistemimizdeki en büyük nesne olan güneşimiz, evrenin enginliği ile karşılaştırıldığında bir toz zerresi gibidir. Evrenimizdeki galaksilerden biri Samanyolu galaksisidir. Samanyolu’nda, çoğunun etrafında yörüngede dönen gezegenler bulunan milyarlarca yıldız vardır. Galaksimiz, sürekli genişleyen evrendeki milyarlarca galaksiden sadece biridir. Bu görüntü, evrenimizin galaksilerle dolu küçük bir bölümünü gösteriyor.
Güneş sistemi ne kadar büyük?
Güneş sistemimiz Samanyolu galaksisindedir. O kadar büyük ki, Mars’a seyahat edip uzaya bakarsanız, Dünya gökyüzünde küçük bir yıldız gibi görünürdü. Bize göre Dünya çok büyük görünüyor. Burada yedi milyardan fazla insan yaşıyor! Bununla birlikte, güneş sistemimizdeki en büyük gezegen olan Jüpiter ile karşılaştırıldığında, Dünya aslında çok küçük. Ay en yakın komşumuzdur. Gökyüzünde büyük görünebilir ama Dünya’dan çok daha küçüktür. Dünya’nın büyüklüğünün yaklaşık dörtte biri kadardır. Güneş, güneş sistemimizdeki en büyük nesnedir. O kadar büyük ki, içine bir milyondan fazla Dünya sığabilir.
Galaksiler formu hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek galaksiler formu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla