Epitel Doku Nedir?

Tüm insanların ve hayvanların vücudu dokulardan ve dokuların bileşimiyle meydana gelen organlardan oluşur.

Epitel Doku Nedir?

Epitel Doku Nedir?

(İntro) Dokuların, organların ve çeşitli vücut kısımlarının oluşumunda kıvrımlı ve karmaşık yapıda oldukları bilinmektedir. Epitel doku hücreleri ise sıkı, çok düzenli ve aynı zamanda oldukça esnek bir yapıda istiflenerek doku, organ ve vücut kısımlarının oluşumunda önemli rol oynar. Epitel hücrelerin şekillerinin bugüne kadar bu istiflemeyi sağlayabilmeleri için piramidimsi ya da prizma şeklinde olması gerektiği düşünülmekteydi. Son yapılan araştırmalarda bu epitel hücrelerin alt ve üst kısımlarının nasıl farklı olabildiklerine odaklanan bilim insanları, bu düzenin ancak üstte altı altta beş kenarı olan bir tür prizma şeklinde olursa sağlanabileceğini gördü. Yan kenarlardan biri bir noktaya kadar “Y” şeklinde çatallanarak ilerliyor, sonrasında ise düz çizgi halini alarak diğer alt kenar ile birleşiyordu.

Epitel Dokunun şekli Nedir?

Araştırmacılar bu şeklin daha önce geometrik olarak tanımlanmış olup olmadığını öğrenmek için konuyu matematikçilere pasladılar. Araştırma sonucunda şeklin tamamen yeni ve farklı bir şekil olduğu öğrenildi. Bu şekle böceklerin arka kısmı olan “skutum”a benzerliği ve araştırma ekip lideri Luis Escudero’ya atfen soy isminden esinlenerek Skutoid adını verdiler. Sonrasında bu skutoid şeklin gerçek dokularda olup olmadığı araştırılmaya başlandı. Sirke sinekleri, zebra balıkları ve kısa bir incelemeden sonra diğer memeli hücrelerinde de bu şekil tespit edildi. Doku içerisinde kıvrım oranı arttıkça skutoid miktarı da artmaktaydı. doku

Skutoidler Nedir?

Bu da skutoidlerin, doğada kıvrımlı doku yapıları oluşturmada başrol oynadıklarını gösterdi. Asıl önemli olan konu ise bu keşfin doku mühendisliği ve yapay organ üretim çalışmalarında müthiş derecede öneme sahip olması. Çünkü bu gerçek dokulardaki epitel hücrelerde yer alan skutoidlerin üç boyutlu ifade edilişini kavramak ve bunu kontrol edebilmek, yapay organ üretiminde de tıpkı gerçek organlarda olduğu gibi skutoidik bir istiflemeye imkan verecektir. Bu da yapay organ üretimi çalışmalarının, başarıya ulaşmalarına büyük katkı sağlayacaktır. Skutoid adı ya da şekli, pek de önemli değil, önemli olan gerçekten doğada bulunanı anlayabilmek, doğayı hissederek kavrayabilmek.

Doku hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek Doku hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.