Frontal lobotomi nedir?
Frontal lobotomi
Frontal lobotomi nedir?
Frontal lobotomi, frontal lobun ön kısmının aşağı yukarı üçte birinin beyinden kesilerek ayrıldığı cerrahi bir işlemdir. 1936 yılında Portekizli nörolog Egas Moniz, ağır duygusal sorunları olan hastaları tedavi etmek için, daha önce denenmemiş bir tedavi yöntemi olan frontal lobotomi’yi kullandı.
İlk başta nörologlar kısa vadede olumlu etkiler olduğunu bildirmişse de, frontal lobotomi üzerinde daha iyi kontrol edilen uzun vadeli çalışmalarda ortaya karışık sonuçlar çıktı: Bazı hastalar daha az saldırgan olurken bazılarında hiç değişiklik gözlenmedi, bazılarının durumu ise daha da kötüleşti Sosyo-duygusal davranışları düzelen hastaların da başka bölgelerinde plan yapmak ve uygulamak, yeni sosyal gerekliliklere uyum sağlamak veya sosyal durumlara uygun duygusal tepkiler vermek gibi konularda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalındığı görüldü 1950’lerde sosyo-duygusal sorunların tedavisinde frontal lobotominin kullanılmasını sonlandıran iki gelişme oldu. Birincisi, takip araştırmalarının, frontal lobotominin sosyo-duygusal sorunları hafifletmek konusunda hiçbir faydası olmadığını ortaya çıkarmasıdır.
İkincisi ise ciddi sosyo-duygusal sorunların tedavisinde daha büyük başarı gösteren antipsikotik ilaçların keşfedilmesidir.
Frontal hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek Frontal hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla