Ay neden şeklini değiştirir?
Kısa Bilgi
Ay neden şeklini değiştirir?
Ay, dünyanın hemen her yerinden gece gökyüzünde görülebilir.Bazen parlak, yuvarlak bir daire, bazen de hilal şeklindedir.Ayın kendisi gerçekten değişmiyor, sadece Dünya’dan farklı görünüyor.Bunun nedeni, Dünya yörüngesinde dolanırken ayın güneşli tarafının farklı miktarlarını görmemizdir.Ayın Dünya’nın etrafında dönmesi 28 günden daha az sürüyor.
Ayın göründüğü farklı şekiller fazlar olarak bilinir.Ay, gece gökyüzünde görebileceğiniz en parlak nesnedir!
Yakın taraf, Ayın yakın tarafı, her zaman Dünya’ya bakan taraftır.Dünya onu uzay kayalarıyla çarpışmalardan korumaya yardım ediyor, ancak bazıları yine de ona çarpıyor ve kraterler yapıyor.Ayın uzak tarafı asla Dünya’ya bakmaz.Uzak tarafı şimdiye kadar gören tek kişi, onun üzerinden uçan astronotlardır.Bu tarafta birçok krater vardır.
Gündüz karanlık olabilir mi?
Bir güneş tutulması, gündüzünde dünyada karanlık olmasına neden olabilir.Bu, ay doğrudan Dünya ile Güneş arasında geçer.Ay güneş ışığını engeller, dünyadaki bazı yerler koyu olur.Ayın sadece ayın güneşi kapsadığı noktada, güzel bir ışık flaşı görülebilir.Buna ‘elmas yüzük’ denir.Ay güneşi kapsadığında, güneşin atmosferi görülebilir.Bu ‘korona’ olarak bilinir.Bir güneş tutulması sırasında kuşlar genellikle şarkı söylemezler çünkü gece olduğunu düşünürler.
güneş tutulması nasıl oluşur?
Ay yörüngesinde belirli bir noktaya ulaştığında, bazen doğrudan Dünya ile güneş arasından geçer.Ay, güneşten daha küçüktür, ancak Dünya’ya daha yakın olduğu için güneşin ışığını tamamen engelleyebilir.Bazen güneşin sadece bir kısmı kaplanır, buna kısmi tutulma denir.
Başka tür tutulmalar var mı?
Ay tutulması, Ay tutulması, Dünya’nın ay ile güneş arasından geçtiği zamandır.Dünya’nın gölgesi ayı karartır, ancak güneş ışığının bir kısmı aya ulaşır ve ayın kırmızı görünmesine neden olur.Venüs geçişi, Bazen Venüs ve Merkür Dünya ile güneş arasında geçer.Buna transit denir.Buradaki siyah nokta Venüs’ün güneşin üzerinden geçtiğini gösteriyor.
Diğer gezegenlerin uyduları var mı?
Venüs ve Merkür dışında, diğer tüm gezegenlerin uyduları vardır.Bazı asteroitlerin uyduları vardır ve cüce gezegen Pluto’nun beş uydusu vardır.
Miranda, Tiny Miranda Uranüs’ün yörüngesindedir.Bu ay, birbirine pek uymayan birçok farklı parçadan yapılmış gibi görünür.Güneş sistemindeki en büyük uçurumun evidir.Ganymede, Bu, güneş sistemindeki Merkür gezegeninden bile daha büyük olan en büyük uydu!
Ganymede, Jüpiter’in etrafında dönen 67 uydudan biridir.
Io, Jüpiter’in bu ayı, güneş sistemimizdeki en volkanik yerdir.Io’da yüzlerce aktif yanardağ var.Bazıları yüzlerce kilometre yükseklikte yükselen lav tüyleri püskürtür.
Enceladus, Bu Satürn’ün 62 uydusunun altıncı en büyüğüdür.Altında okyanus olan buzlu bir kabukla kaplıdır.Enceladus’tan çıkan kaya ve toz patlamaları Satürn’ün dış halkalarından birini oluşturdu.
Herhangi bir ayda hayat olabilir mi?
Europa, Dondurulmuş yüzeyinin altında gizlenen bir sıvı okyanusa sahiptir.Bilim adamları, Europa’nın okyanusunda yaşamın olabileceğini düşünüyor.Titan, bu Satürn’in bu ayı güneş sistemimizdeki bir atmosferi olan tek aydır.Bilim adamları Titan’ın genç bir dünya gibi olabileceğini ve bir tür yaşam biçiminin var olabileceğini düşünüyor.
En büyük ay hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek en büyük ay hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla