En güçlü asit türü nedir?

En güçlü asit türü nedir?

En güçlü asit türü nedir?

Sülfürik asit çok güçlü bir asit olsa da, daha da güçlü olan bazı asitler vardır.Aslında, bir asit sülfürik asitten daha asidik ise buna süperasit denir.

Karşılaşabileceğiniz asitlerin çoğu, suya bir proton vererek ve parçalayarak suyla reaksiyona giren moleküllerdir.Bir proton bir hidrojen çekirdeğidir ve onu kabul eden su molekülü bir hidronyum iyonu, H 3 O + olur.

Örneğin, hidrojen klorür (HCl), negatif bir klorür iyonu Cl - oluşturmak için suda parçalanır ve hidronyum iyonu H 3 O oluşturmak için hidrojen çekirdeğini suya bağışlar + .

Güçlü bir asit, sudaki tüm hidrojen çekirdeklerini (protonları) kaybeden bir asittir.Sirkedeki asetik asit gibi zayıf asitler, sudaki tüm protonlarını kaybetmezler, bu nedenle bazı moleküller bozulmadan kalır.

Karboran süperasit H (CHB 11 Cl 11 ), sülfürik asitten bir milyon kat daha güçlüdür.Bir protonu çok kolay bağışlar.

En güçlü asitler nelerdir?

Ancak, bir asidin bir protonu bağışlama kolaylığı, bir asidin kuvvetinin nasıl tanımlandığı olsa da, sorunun asıl noktası olan asidi aşındırıcı yapan şey bu değildir.Bir asidi aşındırıcı yapan şey, proton ayrıldıktan sonra geride kalan şeydir.

Hidroflorik asit durumunda, HF, geriye kalan çok reaktif florür iyonudur ve hidroflorik asit hemen hemen her şeyle reaksiyona girer. Camla bile reaksiyona girdiği için cam şişelerde saklanamaz. Karboran durumunda, geride kalan, çok fazla reaksiyona girmeyen çok kararlı bir iyondur. Bu nedenle süper asitlerin en güçlüsü olmasına rağmen, bir cam kavanozda saklanabilir.

Ancak güçlü süperasit floroantimonik asit (HsbF 6 ) hem son derece güçlü bir süperasittir hem de oldukça aşındırıcıdır.

Bir başka meşhur aşındırıcı asit, bir kısım nitrik asit ile üç kısım hidroklorik asitin karışımıdır.Aqua regia (“kraliyet suyu”) olarak adlandırılır çünkü asil metalleri altın ve platini çözebilir.

acid corrosive

Bir aside bir yaprak koyarsan ne olur?

Bu aside bağlı olacaktır.Yapraklar, balmumu kaplaması ve lignin, selüloz ve pektinden yapılmış kalın hücre duvarları gibi çeşitli engellerle korunur, bunların hiçbiri çoğu asitle çok fazla reaksiyona girmez.Ama sonunda yavaş da olsa tepki veriyorlar.Sanat eserleri ve arşiv belgeleri için özel asitsiz kağıt kullanılmasının nedeni budur.Kağıt çoğunlukla selülozdur ve asit sonunda onu kırılgan ve sarı hale getirecektir.

Sülfürik ve nitrik asit gibi güçlü asitler bir yaprağı çözer.Orada daha az malzeme olduğundan, yaprağın en ince kısımları ilk önce çözülecektir.Sonuç, ona mukavemet ve yapı kazandıran dantelli, ince bir yaprağın kaburgaları ağıdır.Daha sonra aşındırıcı etkiyi önlemek ve dantelli yaprağı korumak için asidi nötralize edebilirsiniz.Canlı yapraklarda, nefes almalarını sağlayan gözenekler (stoma adı verilir) bulunur.Bu gözeneklere asitler girerse yaprağın içindeki hücreleri öldürebilir.

Ölü yapraklar üzerinde daha az koruyucu balmumu vardır ve suyu ve asitleri daha kolay emebilirler.Kurutulmuş yapraklar bu nedenle asit tarafından saldırıya daha yatkındır ve taze çekilmiş bir yeşil yapraktan daha hızlı bozulur.

Aşındırıcı asit hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek aşındırıcı asit hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.