Ekinoksların ve gündönümlerinin tarihleri neden yıldan yıla değişir?
Kısa Bilgi
Ekinoksların ve gündönümlerinin tarihleri neden yıldan yıla değişir?
Tanım gereği astronomik mevsimler, ekinoksların ve gündönümlerinin 21 Mart (sonbahar ekinoks), 21 Haziran (kış gündönümü), 23 Eylül (ilkbahar ekinoks) ve 22 Aralık (yaz gündönümü) tarihlerinde başlar.(Bu tarihler güney yarımküre için geçerlidir ve kuzeyde altı ay ileri kaydırılmıştır.)
Bu fenomenlerin kesin anları astronomik olaylarla tanımlanır. Ekinokslarda Güneş, sonbaharda kuzeye veya ilkbaharda güneye doğru hareket ederken göksel ekvatoru (Dünya’nın ekvatorunun gökyüzüne doğru hayali bir uzantısı olan) geçmektedir. (Yine, bu yönler kuzey yarımkürede tersine çevrilir.) Gündönümleri, tekrar ekvatora dönmeden önce gökyüzündeki en yüksek veya en alçak noktalarında hareketsiz durduğu görünen Güneş’in hareketinin sınırlarındadır. Elbette, Güneş’in gökyüzünde yıllık Kuzey-Güney yolculuğu, Dünya ekseninin 23,5 derecelik ‘dikey’ e (yörüngesine dik yön) eğiminden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, gündönümlerinde Güneş, göksel ekvatorun 23,5 derece Kuzey veya Güneyidir.
Ekinoks ve gündönümü tarihleri değişir mi?
Ekinoksların ve gündönümlerinin zamanları bir yıldan diğerine değişir, çünkü bir güneş yılı kesin bir gün sayısı içermez.Aslında, bir güneş yılında 365.242 gün vardır ve bu, takvimin mevsimlere göre çok fazla aşılmasını engelleyen artık yıllara bir gün eklenmesidir.Ortaya çıkan dört yıllık döngü, bu fenomenlerin tarihlerinde bir yıldan diğerine hafif bir değişime neden olan şeydir.Avustralyalılar da tarihlerinin dünyanın geri kalanından biraz farklı olmasına alışkındır çünkü saat dilimleri diğerlerinin çoğunun ilerisindedir.
Mevsimlerin nedeni nedir?
Bu arada, mevsimlerle ilgili yaygın bir yanılgı, bunların Dünya ekseninin eğiminden ziyade Dünya’nın Güneş’e olan mesafesindeki değişikliklerden kaynaklandığıdır.Dünyanın yörüngesinin dairesel olmaması, Güneş’ten en büyük uzaklığı ile en kısa mesafesini karşılaştırdığınızda yalnızca yüzde 3’tür, bu nedenle mevsimler üzerinde çok az etkisi vardır.
Tarihler hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek tarihler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla