Yıldızlar her zaman görünür mü?
Kısa Bilgi
Yıldızlar her zaman görünür mü?
Kuzey veya Güney gökyüzünün kutbuna yakın olan yıldızlar, Dünya dönerken direk kutuplar etrafında dönerler, asla yükselmez veya batmazlar.Bu tür yıldızlar ‘çevresel yıldızlar’ olarak bilinir ve bu fenomeni tam olarak hangi yıldızların sergilediği gözlemcinin enlemine bağlıdır.Bunun nedeni, kutbun güney veya kuzey ufkunun üzerindeki yüksekliğinin (derece cinsinden) gözlemcinin enlemine eşit olmasıdır.Bu nedenle, ekvatordaki bir gözlemci için, her iki kutup da ufukta uzanır, bu nedenle hiçbir yıldız çevre kutuplu değildir, oysa Dünya’nın kutuplarından birinde veya diğerinde bulunan bir gözlemci, tüm görünür yıldızları çevresel olarak görecektir.
Neredeyse tüm yıl boyunca görülebilen oldukça farklı başka bir yıldız kümesi daha var ve bunlar gökyüzünün ekvatorunun yakınında bulunuyorlar. Tüm gökyüzünde en çarpıcı olanlardan biri olan Orion takımyıldızının bu nadiren not edilen gruba düştüğünü anlamalıyız.Orion, sadece Avrupa geleneğinde değil, birçok Aborijin kültüründe de Göksel Avcıdır.Belki de Avcı’nın kemerinin birbirine yakın üç yıldızı olan tanıdık parlak yıldız dikdörtgeni, hangi yönden bakarsanız bakın aşağı yukarı aynı şekle sahip olduğu içindir.
Yıldızlar her yerden görülebilir mi?
Orion, göksel ekvatorun üzerinde duruyor, bu da gezegenin herhangi bir yerinden görülebileceği anlamına geliyor.Kuzey yarımkürede, takımyıldız kışın çok belirgindir, ancak Güneş’e çok yakın olduğu için yaz aylarında gece gökyüzünden tamamen kaybolur.Bununla birlikte, Dünya ekseninin 23,5 derecelik eğimi ve eksenin ‘dikey’ Avustralyalılardan ofset olduğu belirli yön sayesinde, neredeyse tüm yıl boyunca Orion’u görme lüksüne sahipler.Bunun nedeni, kışın ortasında, Güneş gökyüzünde Orion’a en yakın olduğunda, aynı zamanda en uzak kuzeyindedir ve bu nedenle takımyıldız yükselirken veya batarken hala ufkun altındadır.Bu nedenle, kuzey yarımkürede oldukça görünmez olduğu yılın ortasında, şafakta veya akşam alacakaranlığında Orion’u aramaya değer.
Orion, kuzey gökyüzünde pırıl pırıl parladığı aysız yaz akşamlarında güney yarım kürede en iyisidir. Takımyıldızı tüm ihtişamıyla görmek için şehir ışıklarından uzaklaşmalısınız. En dikkat çekici kısım, gökbilimciler tarafından Orion Kılıcı olarak bilinen bölgedir. Avustralya’daki Avrupa yerleşimi bunu, tabanı Orion’un kemerinin üç yıldızıyla gösterilen bir tencerenin sapına dönüştürdü. Sözünü veya panhandle nasıl bakarsanız bakın, bu alan gökyüzündeki en parlak yıldızlararası gaz bulutlarından birini içerir. Orion Bulutsusu denen şey, yaklaşık 1500 ışıkyılı uzaklıkta bulunan güçlü bir yıldız oluşum bölgesidir ve dürbün veya küçük bir teleskopla bile muhteşem bir manzaradır. Ancak görünür ışık enstrümanlarımızla gördüğümüz şey, buzdağının yalnızca görünen kısmıdır. Kızılötesi (‘kırmızıdan daha kırmızı’) ve milimetre dalga (radyo) teleskopları, Avcı Bulutsusu’nun çok daha büyük bir kara gaz ve toz bulutunun yanında parlak bir şekilde parlayan bir boşluk olduğunu ortaya koyuyor. Boşluk, Trapez olarak bilinen kompakt bir grup oluşturan dört yıldızla aydınlatılır. Onlar da küçük bir teleskopta açıkça görünürler. Ve onları (neredeyse) tüm yıl boyunca görebilirsiniz.
Görünür yıldızlar hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek görünür yıldızlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla