Elektronlar nasıl hareket eder?

Elektronlar nasıl hareket eder?

Elektronlar nasıl hareket eder?

Elektronlar birbirinden uzaklaşır.Bu gerçek elektriği açıklıyor.Bir telin içine daha fazla elektron iterseniz, hepsi birbirini iter ve en az basıncın olduğu yere doğru hareket eder.Biz buna basınç gerilimi diyoruz.Akım, saniyede kaç elektronun belirli bir noktadan geçtiği anlamına gelir.Elektrik gücü, ne kadar basınç olduğu ve akım miktarı ile çarpımıdır.

Kimyada elektronlar molekülleri bir arada tutan şeydir.Elektronlar, atomların merkezindeki pozitif yüklere çekilir, ancak çekirdeğin etrafındaki her enerji seviyesindeki kabukta yalnızca belirli sayıda elektron uyuşabilir.

Elektronlar molekülleri nasıl oluşturur?

Bir atomun bir enerji seviyesinde boş bir noktası varsa ve başka bir atom, başka türlü boş bir enerji seviyesinde bir elektrona sahipse, o yalnız elektron diğer atomun kabuğundaki boş alana düşebilir ve iki atom birbirine yapışır.

Bu, birden fazla boş yuva veya birden fazla ekstra elektron varsa da işe yarar.Elektronlar, hangi atomun içinde olursa olsun, mümkün olduğu kadar çekirdeğe yakın enerji düzeyine düşecektir. Dolayısıyla, kabuğunda iki boş yuva bulunan bir oksijen atomu, iki hidrojen atomundan yalnız elektronu alıp bir su molekülü oluşturur.Elektronları bu şekilde paylaşarak elektronlar, çekirdeğe en yakın, en düşük enerji seviyesine düşebilir.

Metallerde, atomların dış enerji kabukları tek bir büyük boş yuvada birleşir ve dış elektronlar serbestçe hareket edebilir.Klor gibi atomlarda boş yuva çekirdeğe o kadar yakındır ki, elektron zamanının çoğunu klor atomunun yakınında ve çok az zamanını geldiği atom etrafında geçirir (örneğin, bir tuz molekülündeki sodyum atomu).Bu, molekülün suda kolayca çözünmesine ve pozitif bir sodyum iyonu ve negatif bir klorür iyonu bırakmasına izin verir.

moving electrons

Elektriği nasıl elde ederiz?

Elektrik çoğunlukla mekanik olarak üretilir.Jeneratör adı verilen makinelerde mekanik enerji elektrik enerjisine dönüştürülür.

Elektrik ve manyetizma aynı şeyin iki yüzüdür.

Hareket eden elektronlar manyetik alanlar oluşturur.Manyetik alanların hareket etmesi elektronların hareket etmesine neden olur.Bir jeneratörde, bakır tellerin yakınında hareket etmek için bir manyetik alan yapılır.Tellerdeki elektronlar hareket etmeye başlar ve hareket eden elektronlar elektrik dediğimiz şeydir.

Hareket eden elektronlar, telleri içlerinden geçerken ısıtabilir.Elektrikli sobalar ve akkor lambalar, kabloları bu şekilde ısıtarak çalışır.Hareket eden elektronlar manyetik alanlar oluşturduğundan ve mıknatıslar birbirini çekebildiğinden, evdeki aletlerimize güç sağlamak için elektrik motorları yapabiliriz.

Evinizdeki prizden çıkan elektrik bir jeneratör tarafından yapılır ancak elektrik yapmanın başka yolları da vardır.Termokupl adı verilen basit bir cihazda doğrudan ısıdan yapılabilir.Bakır tel ve demir tel gibi iki farklı tür teli birlikte bükün ve bükülen kısmı ısındığında elektronların hareket etmesini sağlar.Elektrik, güneş pilleri kullanılarak ışıktan veya elektrikli çakmaklarda olduğu gibi bir piezoelektrik seramik kullanılarak basınçtan da yapılabilir.Elektrik, bir yalıtkan üzerindeki elektronları bir Van de Graaff jeneratöründe bazı keskin telleri geçerek veya bir pil oluşturarak kimyasal olarak hareket ettirerek yapılabilir.

Pil ve kimya ilişkisi nedir?

Pil yapmak için metaller kullanılır. Metaller, metaldeki elektronların diğer materyallerde olduğu gibi aynı anda sadece bir atoma bağlı olmayıp, atomdan atoma serbestçe dolaşabildiği, iletkenlik adı verilen uygun bir özelliğe sahiptir. Bu, metallerin elektriği iletmesine izin verir, çünkü elektrik, tel gibi bir şeyin içinden geçen yüklü parçacıklardır.

Diğer birçok şey de elektriği iletebilir. Örneğin, hidroklorik asit iyi bir iletkendir. Hidrojen klorür (HCl) suda çözündüğünde, hidrojen iyonlarına (H +) ve klorür iyonlarına (Cl−) ayrılır. Bu elektrik yüklü parçacıklar su içinde hareket edebilir. Yüklü parçacıkları hareket ettirmek elektriktir.

Aynı aside bir alüminyum şerit ve bir bakır şerit koyarsanız ve ardından iki metal şerit bir cihaza bağlanırsa, oluşan elektriği izleyebilirsiniz. Bakır, elektronlara alüminyumdan daha sıkı tutunur. Elektronlar alüminyumdan, sayaç boyunca bakıra doğru hareket etmeye başlar.

Bu, alüminyumu pozitif yüklü bırakır. Negatif klorür iyonlarını suya çeker. Klorür iyonları, pozitif alüminyum iyonlarını metal şeritten uzağa ve bir alüminyum klorür çözeltisi oluşturdukları suya çeker.

Bakır şeritte, fazladan elektronlar çözeltideki hidrojen iyonlarını bakıra doğru göç etmek için çekerler. Oraya vardıklarında, elektronları çalarak hidrojen gazı haline getirebilirler. Hidrojen gazı çözeltiden dışarı kabarcıklar çıkarır. Bu, alüminyum şerit üzerinde artık alüminyum kalmayana kadar devam eder. Alüminyumdan bakıra akan tüm elektronlar, sayacın iğnesini hareket ettirerek bize elektrik üretildiğini gösteriyor.

Dış elektronlar hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek dış elektronlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.