Refleks nedir?
Kısa Bilgi
Refleks nedir?
Refleksler, onlar hakkında düşünmenize gerek kalmadan gerçekleşen otomatik reaksiyonlardır.Parmağınızı iğneye batırırsanız, beyniniz bir miktar hasarın gerçekleştiğinin farkına bile varmadan kolunuzu anında çeker.Bu refleksler omurilikte gerçekleşir ve kaslara, sinirler ağrı veya hasar tespit eder etmez kolunuzu çekmeleri için talimatlar verilir.Refleksler ayrıca vücudun içinde normal şartlar altında gerçekleşir.Bir refleks, yiyecek mideye girer girmez sindirim sıvılarının akışını başlatır.Başka bir refleks, bir parça tüyü solursanız öksürüğe veya gözünüze kir girdiğinde göz kırpmaya neden olur.
Sinir uyarıları doğrudan sinir sisteminden mi geçer?
Başka bir nöronu ateşlemek için birden fazla sinir dürtüsü gerekir, her nöron ‘Ateş’ ve ‘Ateş etmeyin’ mesajlarını alır ve ateşlemeyi durdurmaktan daha fazla ateşleme talimatı alırsa sinir uyarısını ateşler.
En uzun sinir lifleri hangileridir?
Aşağıya inen sinir lifleri tüm vücuttaki en büyük hücrelerdir, bir metreye kadar uzunlukta olabilirler.
Sinir Nedir?
Görevi vücudumuzu dış dünyadaki durumlardan haberdar etmek olan hücreler sinir hücreleridir. Daha düşük yaşam formlarında sinir hücreleri ciltte bulunur ve mesajları doğrudan vücudun daha derin kısımlarına iletirler. Fakat insanlarda ve diğer karmaşık organizmalarda sinir hücrelerinin çoğu aslında vücut içindedir, ancak hassas ‘antenler’ aracılığıyla derideki ‘mesajlarını’ alabilirler.
Sinir hücrelerinin görevi nedir?
Sinir hücrelerinin amacı mesaj iletmektir. tüm vücut boyunca, her mesaj uygun yere iletilir. Bu mesajların iletildiği sinir lifleri bir kablo gibi inşa edilmiştir ve inanılmaz derecede etkilidir.
Ayaklarda ‘karıncalanma’ nın nedeni nedir?
Genellikle ‘karıncalanma’ olarak adlandırılan parestezi, bazen ayaklarda, bacaklarda, kollarda veya ellerde hissedilen anormal yanma, karıncalanma veya uyuşma hissidir.Normalde ağrılı değildir ve genellikle kısa bir süre devam eder, etkilenen uzuv hareket ettirildiğinde semptomlar azalır.
Parestezi genellikle bir sinir üzerine garip bir şekilde uzanarak baskı yapılmasıyla oluşur.Bu, beyne gönderilen duyusal mesajları bloke eder ve sonuç uyuşukluktur.Karıncalanma hissi, basınç serbest bırakıldığında ortaya çıkar ve sinirler beyne tekrar sinyaller göndermeye başlar.Sıkıştırılan sıkışmış sinirler aynı etkiye sahip olabilir.Bir uzuv üzerinde uzanmak, arterleri sıkıştırarak kan akışını da azaltabilir ve bu aynı zamanda ‘karıncalanma’ üretebilir.Bu, bazen sertleşmiş arterler veya artrit nedeniyle uzuvlara yetersiz kan akışı olan yaşlılarda daha yaygındır.
Karıncalanma neden olur?
Bazı ilaçlar, aşırı alkol alımı, vitamin eksiklikleri ve diyabet veya multipl skleroz gibi hastalıklar da duruma neden olabilir.Sinir hasarı, bazen fizyoterapi veya ameliyatla giderilebilen kronik parestezi vakalarına neden olabilir.
Vücut hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek vücut hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla