Dünyadaki hangi nokta uzaya en yakındır?

Dünyadaki hangi nokta uzaya en yakındır?

Dünyadaki hangi nokta uzaya en yakındır?

Everest Dağı’nın zirvesi, dünyadaki en yüksek dağın zirvesi olabilir, ancak uzaya daha yakın olmak istiyorsanız birkaç yer daha vardır.Ekvador’daki Chimborazo Dağı en yakın olanıdır.

En yüksek dağ hangisidir?

Everest, unvanını koruyor çünkü dağlar geleneksel olarak deniz seviyesinden yüksekliklerine göre karşılaştırılıyor. Böylece, Chimborazo deniz seviyesinden 11 kilometre yüksekte iken, Everest 13.6 kilometre bir yüksekliğe çıkıyor. Ancak, dağları Dünya’nın merkezinden ölçerseniz, etkin olmayan Andean yanardağı dünyanın en yüksek zirvesidir. Bu temelde, Chimborazo’nun zirvesi 6400 kilometre ile diğer tüm dağlardan daha yükseğe uzanır. bu, dünyanın merkezinden Everest’e göre 2 km daha uzaktır.

line of latitude

Dağların yüksekliği nasıl ölçülür?

Peki bu farkın nedeni nedir? Her şey gezegenin şekline bağlıdır. Dünya mükemmel bir küre değildir; Ekvator ülkelerinin bulunduğu ortada biraz şişmiş haldedir. Everest, kürenin düzleştiği Kuzey Kutbu’na çok daha yakın, 28 derece kuzey enleminde yer almaktadır. Dünya’nın yarıçapı ekvatorda yaklaşık 21 kilometre daha geniş olduğundan, Ekvador ve Kenya gibi ülkelerdeki dağ zirveleri, teknik olarak dünyevi rakiplerinden daha çok uzaya uzanır ve Chimborazo, yıldızlara en yakın olanıdır.

Dünyanın zirvesinde olma fikrinden hoşlananlar, ancak Everest’i ölçeklendirmek için haftalarca süren eğitim, yürüyüş ve iklimlendirme ile uğraşamayanlar için, Chimborazo’nun zirvesine ulaşmak çok daha ulaşılabilir bir tutkudur.

Enlem ve Boylam Nedir?

Okyanusu geçen bir gemide olduğunuzu veya yer işareti olmayan büyük bir çölde ilerlediğinizi varsayalım. Dünyadaki herhangi birinin sizi bulabilmesi için konumunuzu tam olarak nasıl tanımlayabilirsiniz? Enlem ve boylamın yaptığı budur.

Dünya yüzeyinde herhangi bir yer bulmak için araçlar sağlarlar. Bir yeri kuzey veya güney yönünden konumlandırmak istersek, enlemden bahsediyoruz. Dünyanın merkezinin etrafından geçen Sıfır enlemine sahip konuma Ekvator diyoruz. Ekvator’un kuzeyinde ve güneyinde belirli düzenli mesafelerde dünyanın etrafında çizilen çizgiler hayal edin. Bu çizgiler ‘paralel’ olarak adlandırılır çünkü hepsi birbirine ve Ekvator’a paraleldir.Her bir çizgi arasındaki mesafe kilometre olarak değil, derece olarak ölçülür. Derece, bir dairenin açısıdır. Her 15 derecede bir başka Enlem çizgisi bulunur. Kuzey Kutbu’na vardığımızda kuzeyde 90 derece enlemimiz var ve Güney Kutbu’nda 90 derece güneyimiz var. Şimdi doğu ve batı mesafesini ölçmek istediğimizi varsayalım. Kullandığımız çizgilere boylam denir. Ama ne olmalı başlangıç noktamız uzun zaman önce boylam için sıfır çizgisi olarak İngiltere, Greenwich’ten geçen bir çizginin kullanılmas gerekir. Boylam çizgileri ‘meridyenler’ olarak adlandırılır, Yani Greenwich’ten geçen çizgi ana meridyendir Bu çizginin doğusuna doğru ilerlediğimizde, 15 derecelik mesafelerde doğu boylamımız var ve batıya doğru ilerlediğimizde batı boylamımız var. Daha da kesin bir ölçüm elde etmek için, bir derece 60 dakikaya ve bir dakika da 60 saniye bölünerek konum tariflenebilir.

Derece enlem hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek derece enlem hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.