Fobi nedir? Fobiler nasıl oluşur

Fobi nedir? Fobiler nasıl oluşur

Fobi nedir? Fobiler nasıl oluşur

Yaklaşık her on kişiden biri fobiden muzdariptir. Korku bir nesne, faaliyet veya durum şeklini alsa da, her zaman ezici bir dehşet duygusu uyandırır. Çoğu fobinin, çocukların başkalarının bir şeyden korktuğunu görmesi bizi ondan korkma olasılığımızı artırdıına inanılır. Tek yumurta ikizleri sıklıkla fobileri paylaştığından, genler de bir rol oynayabilir. Diğer bir teori, fobilerin, hayatın erken dönemlerinde asla geçmeyen kötü bir deneyimden geliştiğidir.

Fobilerle hoşlanmayan şeyler arasında bir fark vardır. Bir kişi, gerçek bir fobi olarak sınıflandırılması için bir şeyden kaynaklı gerçek bir korku yaşamalıdır. İnsanların hastalıkları, tehlikeli durumları veya hayvanları içeren bir fobisi olması muhtemeldir. İlk ikisi anlaşılabilir olsa da, ikincisi daha karmaşıktır. Psikologlar, bazı hayvanlardan korkmanın, ölümcül veya saldırgan yaratıkların gerçek bir tehdit olduğu ve insanların hala onlardan korkmayı tetikleyebilecek genlere sahip olduğu evrimsel geçmişimizden kaynaklandığını düşünüyor.

Fobi çeşitleri nelerdir?

BRONTOPHOBIA Fırtına korkusu

Vertigo Yükseklik korkusu

İchyofobi balık korkusu

ofidiyofobi Yılan korkusu

alektorophobia Kuş korkusu

mysophobia Fare ve sıçan korkusu

Araknofobi Örümcek korkusu

batrakofobi Amfibi korkusu

myrmecophobia Karınca korkusu

SIDEROPHOBIA Yıldız korkusu

CHIONOPHOBIA Kar korkusu

ANABİLİRFOBİ Yukarı bakma korkusu

Catoptrophobia aynalar korkusu

Ambulophobia Yürüyüş Korkusu

OPTOPHOBIA Gözlerinizi açma korkusu

KRONOMENTROFOBİ Zaman korkusu

GENUPHOBIA Diz korkusu

PELADOPHOBIA Kel insan korkusu

SCUIROPHOBIA Sincap korkusu

genuine fear

Fobilerin üstesinden nasıl gelinir?

Fobilerden muzdarip insanlar umutsuzluğa kapılmamalıdır.Korkularla mücadele etmek için çeşitli programlar, tedaviler ve danışmanlıklardan faydalınılabilir.Bir teknik, hastayı uzun süre korkularına maruz bırakmaktır.Yüksek anksiyete sürdürülemez ve geçince hasta kötü bir şey olmadığını anlar.Bazı programlar korkuyu gevşemeyle değiştirmeyi amaçlar.Sanal gerçeklik (VR) gözlükleri, hastayı korkutan şeyin görüntüsünü göstermek için kullanılır.Endişeli hale geldiklerinde çerçeve donar ve hasta gevşeme tekniklerini alternatif bir yanıt olarak kullanmayı öğrenir.

Pozitif Düşünmenin Gücü Var mı?

Aynı iş için mülakat yapılan iki kişiyi hayal edin. Biri iyi giyimli ve kendine güven veriyor. Diğeri telaşlanmış ve bir çok sinirli olsun. İlki olumlu bir zihinsel tutuma sahipken, diğeri yalnızca kişisel zayıflıklara odaklanıyor. İşi kimin alacağını tahmin etmenin bir zorluğu yok. İnsanlar pozitif düşünmeyle her şeyin mümkün olduğunu söylüyor. Örneğin bir balinayı kaldırdığınızı hayal edin! Ama gerçekten doğru mu? Bir bardağı yarısına kadar doldurun ve birinden gördüklerini açıklamasını isteyin. Bir iyimser yarı dolu olduğunu söylerken, kötümser yarısının boş olduğunu söylüyor. Benzer şekilde, bir iyimser tünelin sonunda ışığı görür ve acele eder. Kötümser, bunun yaklaşmakta olan bir tren olmasından korkar ve kendisini duvara yaslar.

genuine fear

İyimser ve kötümser insanlar arasındaki fark nedir?

İyimserler, her şeyin yolunda gitmesini bekleyen neşeli insanlardır. Çoğu insan, iyimserlerin hayatta daha başarılı olduğuna, daha sağlıklı hissettiğine ve daha iyi işler bulduğuna inanırken, karamsarlar o kadar kötü ve hüzünlüdür ki, başarısız olmayı ve hiçbir şey başaramayacaklarını umarlar. Başarının anahtarı tavırdır: Mutluysanız ve olumlu hissediyorsanız, kazanan olursunuz. Kahkaha gerçekten en iyi ilaçtır. Güldüğünüzde, beyne artan miktarda serotonin salınır. ‘Kendini iyi hissetme hormonu’ olarak bilinen serotonin, işler mavi göründüğünde ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olur.

Bazı araştırmacılar, kahkahanın vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, böylece enfeksiyonlarla da savaşabileceğinizi düşünüyor. Bir yarışa katılmaya hazırlanan bir sporcuyu izleyin. Çok hareketsiz durdukları ve kendi içlerine giriyor gibi göründükleri bir an gelir. Zihinlerini ve bedenlerini kazanmak için tek bir şeye yoğunlaştırıyorlar. Bu olumlu düşüncedir. Beyninizi başarısızlık düşüncelerinden kurtarmak ve zihninizi hedefe sabitlemek için eğitirseniz daha başarılı olabilirsiniz.

Olumlu düşünerek hastalıklar iyileştirilebilir mi?

Olumlu düşüncenin destekçileri, hasta olduğunuzda bunun yardımcı olabileceğini söylüyor. İyileşeceğinize yeterince inanın ve yapacaksınız. Pozitif olun ve hastalıkla savaşın. Doktorlar iyimser insanların genellikle daha az stresli olduğu ve kan basıncını düşürdüğü konusunda hemfikirdir. Bununla birlikte, örneğin, pozitif düşüncenin kanseri yenebileceğine dair iddiaları destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Pozitif düşüncenin gücüyle ilgili kitaplar ve filmler milyonlarca kopya satıyor. Sonuçta, herkes kazanan olmak ister.

Pek çok insan, yaşamlarının pozitif düşüncenin gücüyle değiştiğini söylüyor. Ama belki yine de o iş terfisine sahip olabilirlerdi veya yine de o golü atarlardı? Hayatlarını iyileştiremedikten sonra kitabı çöpe atanlardan hiç haberimiz yok. İyimserler hiçbir şeyin ters gidemeyeceğini varsayarlar, bu da onları risk almalarına neden olur ve sonunda başları belaya girebilir. Şemsiyesiz yağmura yakalananlar onlardır. Karamsarlar, güneş parlarken bile ıslanma korkusuyla dışarı çıkmayabilirler. En akıllıca yaklaşım, en iyisini umut eden ama en kötüsüne hazırlanan gerçekçi biri olmaktır.

ANABLEFOBIA Korku hakkında ilginç bilgiler

Bu kısa video’yu izleyerek anablefobia korku hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.

Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla

yorumlarınız Disqus tarafından saklanır.