Dumanı veya karbondioksiti solursanız ne olur?
Kısa Bilgi
Dumanı veya karbondioksiti solursanız ne olur?
Duman; karbondioksit, karbon monoksit, su buharı, kurum ve daha küçük miktarlarda birçok başka molekül ve kül parçasından oluşur.Öksürdüğünüzde kurum ve kül burnunuz tarafından püskürtülür ve boğazınızdan dışarı atılır.Karbon monoksit toksiktir çünkü oksijen yerine kan hücrelerine bağlanır ve gitmesine izin vermez, böylece hücreleriniz nefes almak için oksijen alamaz.
Karbondioksit, ciğerlerimizden soluduğumuz havanın bir parçası olduğu için her zaman soluduğumuz bir şeydir.Vücudumuz kanımızda ne kadar karbondioksit olduğunu algılar ve seviyeler yükseldiğinde nefes alma ihtiyacı hissederiz.
Çok fazla karbondioksit solursanız, karbondioksit suda çözünerek karbonik asit oluşturduğu için kanınız asidik hale gelir.Çok fazla karbondioksit soluduktan sonra, vücudunuz daha hızlı nefes almanızı sağlayarak uyum sağlar, böylece daha fazla karbondioksit verirsiniz.Nefesinizi tutarken veya su altında yüzerken yoğun nefes alma ihtiyacını hissetmenize neden olan çok fazla karbondioksit birikmesidir.
Ciğerlerinize kimyasallar girerse ne olur?
Nefes almamızın nedeni ciğerlerimize oksijen gitmektir.Ama karbondioksit gibi kimyasalları vücudumuzdan çıkarmak için de nefes alıyoruz.Burnumuzun ve boğazımızın iç yüzeyi, soluduğumuz havadaki toz parçacıklarını yakalayıp temizleyen mukus ve siliyer hücreler içerir.Bunlar, biz içeri ve dışarı nefes alırken hava yanlarından geçtiği için parçacıkları uzaklaştırmak için birkaç şans elde eder ve toz parçacıkları, akciğer yüzeyine gerçekten temas etmeden önce toplanma şansına sahiptir.
Sigara içenler sigara dumanını soluduklarında, kimyasal nikotini ciğerlerine almaktır, burada daha sonra kan dolaşımına girer ve beyne taşınır.Dumandan gelen diğer moleküller de bu yolla kana karbon monoksit gibi girer.Kandaki hemoglobine (oksijen taşıyan protein) oksijenden daha güçlü bir şekilde tutunur, böylece beyne ve kaslara daha az oksijen gider.
Dumandaki diğer moleküller kan dolaşımına girer veya akciğerlere yerleşirler ve burada akciğer kanseri veya ağız, boğaz ve gırtlak kanserine neden olabilirler.
Evin etrafındaki bazı kimyasallar nefes almak için çok rahatsız edicidir.Amonyak ve ağartıcı her ikisi de temas ettikleri hücrelere zarar verebilecek güçlü alkaliler içerir.Bazı metal cilalar da hücrelere zarar veren asitleri içerir.
Bazı kimyasallar başınızı döndürebilir veya bilinç kaybına neden olabilir.Doktorlar ve diş hekimleri, aksi takdirde acı verici derecede tatsız bir deneyim yaşamanızı sağlamak için size nitröz oksit (gülme gazı) veya halotan gibi molekülleri solurlar.
İnsan vücudu kimya ile nasıl ilişkilidir?
Biz kimyasallardan yapılmışızdır.Kimyayı anlamak vücudumuzu anlamamıza yardımcı olur ve bizi sağlıklı tutar.
Kemikleriniz kalsiyum fosfattan yapılmıştır.Kanınızda oksijen taşımak için demir vardır.Hücrelerinizin enerji için kullandıkları glikoz yakıtını yakmaları için oksijene ihtiyaç vardır.Hücreler, fosfolipid moleküllerinden oluşan zarların içine alınır ve proteinden oluşan enzimler kullanılarak işlev görürler.Daha fazla protein kaslarınızı, cildinizi ve saçınızı oluşturur.Kimya vücudunuzun her yerinde olur.
Vücudunuzun kimyasını değiştirebilirsiniz.Örneğin, saçlarınızdaki proteinler arasında daha fazla bağlantıya sahip olacak şekilde değiştirilebilir.Bu, saçları kıvırmak için ‘kalıcı’ bir dalga almak için saça kimyasal ekleyerek yapılır.
Oksijen hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek oksijen hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla