Esnemek nedir? Esnemeye neden olan şeyler nelerdir?
Kısa Bilgi
Esnemek nedir? Esnemeye neden olan şeyler nelerdir?
Hepimiz yapıyoruz. hatta bazı hayvanlar da esner. Uyumaya hazır olduğumuzda ve bazen uyandığımızda, sıkıldığımızda da yaparız ve stres altında da yapabiliriz. Hatta başka bir kişiden bile görüp esnemeye başlayabiliriz, ancak esnemek ne kadar yaygın olursa olsun, bilim adamları neden esnediğimizi açıklamakta zorlanırlar. Son araştırmalar bazı olası açıklamalar önermektedir. Esnemeyi araştıran bilim adamları arasındaki bir teori, eylemin bir sosyal davranış biçimi olduğudur. Bir esnemeyi gören ya da duyan insanların yarısı kadar da bulaşıcı esnemeler oldukça yaygındır. İsviçre’deki Bern Üniversitesi’nden Christian Hess, esnemelerin kolay yayılmasının, erken dönem insanların uykuya dalma ve uyanma arzularını aynı anda senkronize etmeyi öğrenmelerine yardımcı olarak günlük aktivitelerini koordine etmelerine yardımcı olduğunu düşünüyor.
Marylandli psikolog Robert Provine, esnemenin beynimizi karıştırdığını düşünen bir uçurumbilimci. Bu yüzden uykulu olduğumuzda, bir esneme bizi uyandırır ve stresle başa çıkmak için zihinsel keskinliğe ihtiyacımız varsa, esneme bunu sağlar. Bu teorinin bir parçası olarak esneme, beyindeki bizi uykulu yapan kimyasalları temizleyen beyin omurilik sıvısının akışını uyarıyor olabilir.
Esnemenin nedenleri nelerdir?
Beyin uyarıcı esnemenin sosyal bir bileşeni de var: Provine, stresin doğurduğu bulaşıcı bir esnemenin bir grubun üyelerine tehlikeye hazırlanma sinyali verebileceğini söylüyor. Yatma saatlerini senkronize etmek veya istenmeyen kimyasalları temizlemek yerine esneme sıcaklığı düzenleyebilir.
Oneonta’daki New York Eyalet Üniversitesi’nde psikolog olan Andrew Gallup’un teorisi budur. Temel olarak, ‘Beynimizi soğutmak için esniyoruz’ diyor. Esneme beyne giden kan akışını arttırır ve orada toplanan sıcak kanı dışarı atmaya zorlar. Aynı zamanda esneme, soğuk havayı ağız ve burun yoluyla vücuda getirir. Gallup, tipik bir esnemenin beyindeki sıcaklığı 0,2 derece Fahrenheit azaltabileceğini söyledi. Bir dizi esneme onu yarım derece daha aşağı indirebilir.
Bu teori üzerinde çalışan Gallup ve Viyana’daki bazı bilim adamları, farklı sıcaklıklarda bulaşıcı esneme vakalarını test ettiler.Elde ettikleri sonuçlar, bulaşıcı esnemenin çoğunlukla dış sıcaklık yaklaşık 68 Fahrenheit (20 santigrat derece) bir “termal pencere” içindeyken gerçekleştiğini gösterdi.Dış sıcaklık ve vücut sıcaklığı birbirine yakın olduğunda veya dışarısı soğuk olduğunda esneme azalır.
Dış sıcaklık hakkında ilginç bilgiler
Bu kısa video’yu izleyerek dış sıcaklık hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Facebook ve Twitter adreslerimizden bizi takip etmeyi unutmayın.
Bu konu ile alakalı soru sormak için hemen tıkla